Angst blijft voor aanvallen uit niet-ontdekte tunnels

Nu het Israëlische leger zich uit Gaza terugtrekt komt de angst weer terug. Hoewel het leger verzekerde, dat alle tunnels rond de Gazastrook volledig zijn vernield, zijn de bewoners van Israëlische gemeenschappen bij de grens met Gaza daar niet zeker van. Ze vrezen voor strijders die uit niet-ontdekte gaten kunnen kruipen.


‘De beslissing om het leger terug te trekken lijkt ons niet goed. Ik weiger zelf naar mijn gemeente terug te keren, tot wij voor 100 procent veilig zijn’, benadrukte een inwoner van Kfar Aza, die zich met zijn gezin aan het begin van het grondoffensief in veiligheid bracht in het noorden van het land, tegenover Israëlische media. 

Uit gesprekken met meerdere bewoners van het zuiden van Israël bleek een zeer grote angst voor aanvallen vanuit de grond, door tunnels. ‘Wij weten hoe we reageren op het luchtalarm. Raketten vormen geen bedreiging voor ons, er is een duidelijk tactisch antwoord op dit probleem., gaf een inwoner van de kibbutz Ein Hashlosha ter overweging. ‘De tunnels zijn een nieuwe bedreiging voor ons. Men weet niet, wanneer en waar deze dreiging echt en tastbaar wordt. Ik zeg – en ik weet dat honderden families er net zo over denken – we keren niet terug voordat werkelijk alle tunnels zijn vernietigd.’ 

Wegens deze bedenkingen zijn er meerdere gesprekken geweest van grensbewoners en vertegenwoordigers van het leger. ‘We kunnen de angsten en zorgen van de bewoners niet negeren,’ zei Haim Yalin, voorzitter van de Regionale Raad van Eshkol. ‘Wij geloven dat de militaire missie hier nog niet klaar is. En gezien de huidige situatie willen velen niet naar huis komen. Dat hebben we tegen het ministerie van Defensie gezegd en oplossingen geëist. Wij kunnen en willen niet accepteren dat het leven hier in het zuiden inslaapt. De enige mogelijke manier dat mensen terugkomen is dat het leger zich inzet om alle tunnels te elimineren. Alleen op deze manier kunnen de bewoners zich weer veilig voelen in hun huizen,’ vroeg Haim Yalin. 

NAI.