Blauwhelmen bang om hun wapens te gebruiken

‘VN-vredessoldaten deinzen terug voor inzet van wapens in noodsituaties.’ Dat is de conclusie van een onderzoeksbureau van de VN, dat moet toezien op de uitvoering van het VN-mandaat, in een recent rapport over het functioneren van de blauwhelmen.

UnifilUnifil

Het onderzoeksrapport werd overhandigd aan de Algemene Vergadering van de VN. Israël klaagt al jaren over het disfunctioneren van de blauwhelmen; de VN erkent het probleem nu ook.

Volgens het rapport weigeren de gestationeerde vredestroepen in verschillende crisisgebieden locale burgers te beschermen door middel van het inzetten van wapens, terwijl zij daarvoor wel opdracht hebben gekregen van de VN-veiligheidsraad.

Lees het hele artikel van Aviel Schneider in het juninummer van het Israel Today Magazine.