Buitenlandse journalisten: Hamas intimideerde ons

Denkt u echt, dat u nauwkeurige en grondige berichtgeving over de Gaza-oorlog ontving van de grote internationale media? Dat zou je zeker verwachten, nu het toch al grote aantal vertegenwoordigers van de buitenlandse pers in Israël tijdens de laatste gevechtsronden met meer dan 700 journalisten is toegenomen.

Maar veel van deze journalisten erkennen nu zelf, dat veel van hun berichten uit Gaza met enige scepsis moeten worden gelezen. Kwam dat door een gebrek aan journalistieke integriteit? Een aantal journalisten zijn er in de afgelopen tijd op betrapt, dat ze regelrechte anti-Israëlische vooroordelen in hun berichten plaatsten. Maar buitenlandse journalisten zeggen dat deze keer Hamas de schuldige was.

Na hun terugkeer naar Israël hebben buitenlandse journalisten over hun ervaringen in de Gazastrook verteld:
• Ze werden gewaarschuwd en bedreigd, niets te melden over de raket tactiek van Hamas tussen de burgerbevolking,
• Hamas verhinderde hen, een objectief en waar beeld aan de wereld door te geven. Ze moesten aan Hamas verantwoorden, wat en hoe ze over het conflict schreven,
• Hamas had zelfs een zwarte lijst opgesteld van journalisten, die in de toekomst Gaza niet in mogen,
• Volgens het Amerikaanse tijdschrift New Republic manipuleerde Hamas de buitenlandse journalisten en vervalste daardoor de berichten in het buitenland,
• Dezelfde bron schreef, dat Hamas de Palestijnse burgers opdracht gaf, in gesprekken met de buitenlandse pers over doden en gewonden, hen ‘onschuldige burgers’ te noemen, en geen jihad-strijders.
• Hamas liet journalisten, die een interview vroegen, wachten bij de ingang van een ziekenhuis, en vroeg hen de gewonde Palestijnen te filmen,
• Een journalist, die via Twitter meldde dat de Palestijnse artsen niet gelukkig waren met de Hamas-leiding in het ziekenhuis, moest dit bericht wissen,
• Een Italiaanse journalist meldde, dat een aanval op een vluchtelingenkamp niet het werk was van Israël maar het gevolg van een mislukte raketlancering – maar deed dit pas nadat hij uit Gaza was vertrokken,
• Een Indiase TV-ploeg filmde vanuit zijn hotelkamer de lancering van een raket vanuit dichtbevolkt gebied, maar durfde dit pas uitzenden nadat zij Gaza hadden verlaten.

The Foreign Press Association (FPA) protesteert in de krachtigste bewoordingen tegen de flagrante, onophoudelijke, krachtige en onorthodoxe methoden die de Hamas-autoriteiten en hun vertegenwoordigers in de afgelopen maand toepasten tegen bezoekende internationale journalisten in Gaza,’ stond in een verklaring van de overkoepelende organisatie van buitenlandse journalisten in Israël, waarvan ongeveer 500 journalisten uit 32 landen lid zijn.

De FPA keurde het feit af, dat Hamas buitenlandse journalisten gedwongen misbruikte als pleitbezorger voor de terreurorganisaties en om diens agenda te steunen.

De protestbrief van FPA bevestigt weer, dat het onmogelijk is via de grote internationale media een duidelijk beeld te krijgen van de situatie in tijden van conflict, althans in deze regio.

Maar Israel Today is anders. Wij zijn Israëli’s. We hebben bronnen binnen het leger en de overheid, maar ook onder de mensen ter plaatse, die geen trouw verschuldigd zijn aan Hamas, noch bang zijn voor zijn intimidatie. We kunnen zorgen voor de context die anderen weglaten.

Wij nodigen u uit om zich te abonneren op ons maandelijkse magazine met diepgaande functionele artikelen. Dan hebt u een betrouwbare nieuwsbron die het land en het conflict echt begrijpt.

Aviel Schneider, Israel Today staf, New Republic.

Hoe noemt u de fanatieke islamitische moordenaars van politieagenten, Joodse burgers en gematigde Palestijnen?

Ik noem hen helden.

En waarom is dat zo mijnheer?

Omdat ik geen zelfmoordenaar ben.