Christenen: Wij sterven, en de wereld kijkt alleen naar Gaza

erwijl de orgie van veroordelingen van Israël blijft klinken in de nasleep van de Gaza-oorlog, doen christenen in Irak hun best boven het lawaai uit te komen, en gehoord te worden nu ze nog een stem hebben.


De radicale soennitische beweging ISIS, nu beter bekend als de Islamitische Staat (IS), is blij met de oorlog in Gaza als dekking terwijl hij zijn verovering van Noord-Irak voltooit. ‘We kunnen alles doen, nu de hele wereld alleen naar Gaza kijkt,’ zou een functionaris van de Islamitische Staat onlangs hebben gezegd. En Canon Andrew White, in de volksmond bekend als de ‘vicaris van Bagdad,’ klaagde dat ‘dit in werkelijkheid waar is.’

Vorige week hebben de militanten van de Islamitische Staat op een enkele dag niet minder dan 1500 mensen gedood, dat is bijna het zelfde aantal mensen dat werd gedood in de Gaza-oorlog, die een maand duurde. Het land wordt systematisch van christenen gereinigd. De meesten werden gedwongen zich te bekeren of te vluchten, of ze werden publiekelijk geëxecuteerd om hun geloof. 

‘Het is alsof de hel hier is uitgebroken en niemand bekommert zich erom’, zei Canon White in een vurig pleidooi, gepubliceerd door de Anglican Communion News Service. 

Rita Iizsák, de speciale VN-rapporteur voor minderheden, erkent dat in Irak religieuze minderheden worden bedreigd en dat hun leden blootstaan aan ontvoeringen, moorden of confiscatie van hun bezittingen door extremistische groeperingen 

En toch blijft deze internationale organisatie zijn aandacht disproportioneel (ze houden van dat woord) richten op Israël en zijn conflict met Hamas, een feit waarover de Israëlische ambassadeur Ron Prosor zich woensdag kwaad maakte in zijn toespraak tot de Algemene Vergadering van de VN. 

‘Het is misschien te veel gevraagd om u te vragen aan onze kant te staan in deze strijd tussen beschaving en barbarij, maar heb tenminste het fatsoen om uw selectieve verontwaardiging in te slikken terwijl Israël oorlog voert tegen die extremistische groepen, die proberen om die waarden die ons allen zeer dierbaar zijn, uit te roeien,’ zei hij. 

Prosor beschuldigde de VN van medeplichtigheid aan de slachting die in Irak en elders plaatsvindt, omdat deze ’toelaat dat organisaties zoals Hamas blijven bestaan in het Midden-Oosten.’ 

Ryan Jones.