De dubbele standaard der Verenigde Naties onthuld

Zoals voorspelbaar heeft de beschieting van een school van de VN-organisatie UNRWA , maandag in Gaza, waar burgers een schuilplaats hadden gezocht, veel aandacht gekregen van deze organisatie.

‘Niets is schaamtelozer dan het aanvallen van slapende kinderen,’ zei VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon, nadat 16 mensen werden gedood in de school. ‘Ik veroordeel deze aanval met de sterkst mogelijke bewoordingen.’ (Volgens de Israëlische nieuwswebsite Arutz Shevais het ook mogelijk, dat niet een Israëlische beschieting maar een afgezwaaide Palestijnse raket de school heeft getroffen).

Maar in werkelijkheid zijn enkele dingen nog schaamtelozer:
• Het overtreden van de Vierde Conventie van Genève, door een school te gebruiken als dekmantel voor aanvallen op Israël. (Direct naast deze school waren raketten afgeschoten op Israël).
• Het huisvesten van burgers in een UNRWA-school, nadat nu voor de derde keer is gebleken, dat zo’n school door Hamas werd gebruikt als wapendepot. (Hierdoor is de goede naam van deze VN-gebouwen aangetast).
• Het beschuldigen van Israël van het overtreden van internationale wetten, terwijl met name artikel 28 van de Vierde Conventie van Genève specifiek vermeldt dat ‘de aanwezigheid van een beschermd persoon niet mag worden gebruikt om bepaalde punten of gebieden te vrijwaren van militaire operaties’.

Je moet je daarom afvragen, waarom dit incident zoveel publieke aandacht en herhaalde veroordeling krijgt, terwijl fouten bij raketaanvallen, de dag ervoor, waarbij tien mensen omkwamen bij het Shifa ziekenhuis in Gaza en de kinderspeelplaats ernaast, na de eerste berichten nauwelijks meer werden genoemd.

Eigenlijk hoef je daar niet lang over na te denken, want het antwoord is duidelijk. Het eerste was het resultaat van een Israëlische militaire actie, en bij het tweede was de Palestijnse Islamitische Jihad betrokken. Arabieren die Arabieren doden zijn gewoon niet zo belangrijk voor de VN, zie de gebeurtenissen in Irak en Syrië. Maar wanneer er Arabieren sterven door de handen van Joden, dan is dat duidelijk niet het natuurlijke verloop der dingen.

En hoe zit het met de dood van drie Israëlische soldaten, die woensdag omkwamen bij het doorzoeken van een van booby-traps voorziene kliniek, waarop iemand het UNRWA-logo had geschilderd? Is het nu acceptabel om VN-symbolen te gebruiken om oorlogswapens te beschermen, nu Ban Ki-moon hier niets over heeft gezegd?

Tenslotte is het veelzeggend hoeveel overdreven aandacht de internationale gemeenschap, geleid door de VN, heeft voor Gaza, terwijl op korte afstand veel ernstiger conflicten woeden.

Iedereen zeurt graag door over wat ze het ontbreken van ‘proportionaliteit’ in de militaire reactie van Israël noemen. Maar, nu de wereld zo geobsedeerd is door Israël terwijl Syrië en Irak in brand staan, en Hamas routinematig de regels van de oorlog schendt, word ik herinnerd aan de onsterfelijke woorden van Inigo Montoya: ‘Jullie blijven dat woord gebruiken. Ik denk niet dat het betekent dat wat jullie denken dat het betekent.’

Ryan Jones.