De Gaza-oorlog heeft een mega-aanval voorkomen

Ook al bereikt Israël misschien niet al zijn militaire doelstellingen met betrekking tot Hamas tegen de tijd dat er een staakt-het-vuren in Gaza wordt opgelegd – het lijkt erop dat de huidige oorlogsinspanningen iets veel belangrijkers hebben bereikt, namelijk het voorkomen van een mega-aanval.

Ongeveer een week geleden legden Israëlische militairen in Gaza beslag op documenten en computers van Hamas die details bevatten van een geplande grote aanval tegen zuidelijk Israël.

Terwijl de grondoorlog een paar weken geleden op gang kwam, was Israël verrast over het aantal en de complexiteit van de terreurtunnels die Hamas onder de grens van de Gazastrook naar soeverein Israëlisch gebied had gegraven.

Wat men pas later ontdekte, toen men de zojuist genoemde informatie in handen had, was dat al die tunnels onderdeel waren van een uitgebreid aanvalsplan.

Volgens de Hamasdocumenten zouden dit jaar op Rosh Hashanah (Joods Nieuwjaar, dat op 24 september begint) zo’n 200 gewapende Hamas-strijders tevoorschijn komen uit de vele tunnels waarvan we nu weten dat ze binnen of vlakbij Israëlische woongebieden uitkomen.

Hoewel het plan van Hamas op zich hoog gegrepen en nauwelijks haalbaar is, lijdt het geen twijfel dat er vele Israëlische slachtoffers zouden vallen en er mogelijk een aantal ontvoerd zouden worden.

Bovendien bleken veel van de ontdekte tunnels wachtruimtes te bevatten waar Hamas vermoedelijk gekidnapte Israëliërs wilde verbergen.

Een aantal van de Hamas-stijders die de laatste dagen door Israël gevangen waren genomen, bevestigden dat men dat dit plan inderdaad echt was, en dat hun leiders hadden beloofd dat deze gecoördineerde massa-aanval het begin zou worden van de definitieve nederlaag van de zionistische vijand.

Israëls Gaza-oorlog, en in het bijzonder de focus op het vernietigen van de terreurtunnels, heeft Hamas’ plannen ernstig geschaad. De gevangenen zeiden dat het een jaar of 12 aan voorbereidingen had gekost.

Zoveel wonderen…

Ondervragingen van gevangen genomen Hamas-strijders leverde nog veel meer informatie. Op een vraag waarom men, met al die tunnels, niet veel eerder een massale aanval op Israël had uitgevoerd, werd geantwoord dat men dat pas met Rosh Hashanah van plan was. Dan hebben Israëlische soldaten twee dagen vrij en wordt er heeft de IDF veel minder bewakers beschikbaar. Alle Hamas-leden zouden dan door de tunnels gaan. Door elke tunnel zouden twee tot drie groepen gewapende terroristen worden gestuurd, die Israëliërs moesten kidnappen, ook vrouwen en kinderen, en deze door de tunnels naar Gaza brengen. Israël zou de tunnels dan niet kunnen bombarderen, omdat er zich dan zoveel Israëlische burgers in zouden bevinden. Zo wilde men het hele land bezetten en alle zionisten doden. Deze plannen waren al jaren geleden opgesteld en zouden over twee maanden worden uitgevoerd.

Veel Israëliërs vroegen zich af wat er was gebeurd met de vele gebeden voor de drie ontvoerde en vermoorde yeshiva-studenten enkele weken geleden. Welnu, deze ontvoering was in feite de aanleiding om de huidige Gaza-acties te beginnen. En juist deze acties blijken nu een extreem aanvalsplan van Hamas te hebben verijdeld.

Israel Today staf, Naomi Ragen.