Ex-Hamaslid: Kinderen zijn gijzelaars van de islam

Hamas draagt de schuld van de huidige oorlog in Gaza, verklaarde Mosab Hassan Yousef (36), de zoon van een Hamas-oprichters Sheik Hassan Yousef, in een interview met de Amerikaanse tv-zender CNN. Bovendien is het uitdrukkelijk het doel van Hamas, de mensen in de Gazastrook, vooral de kinderen, tot gijzelaars van hun gewelddadige islamitische ideologie te maken.

Yousef (‘de groene prins’ en schrijver van het boek ‘Zoon van Hamas’) heeft jaren geleden gebroken met Hamas, hij heeft voor de Israëlische veiligheidsdienst gespioneerd en zich tot het christendom bekeerd. Hij had toegang tot de Palestijnse terroristen, de mensen die aan de touwtjes trekken en de zelfmoordterroristen, en hij heeft tientallen aanslagen verhinderd. Hij woont tegenwoordig in de VS, waar hij asiel kreeg.

Er is hem vaak gevraagd waarom hij de organisatie waarin hij opgroeide, de rug toekeerde. Voor Yousef en andere ex-Hamasleden was de keuze gemakkelijk.
‘Hamas bekommert zich niet om het leven van een Palestijn, het leven van een Israëliër of een Amerikaan interesseert hen niet. De Hamas-leden interesseren zich niet eens voor hun eigen leven. Zij willen voor hun ideologie sterven, dat is voor hen een heilig offer. Maar hoe kan iemand in zo’n maatschappij leven?” beantwoordt Yousef de vraag.

Desondanks was het geen gemakkelijke beslissing. Yousef herinnert eraan dat hij met het verlaten van Hamas meteen alles had verloren. Velen van zijn volk zouden nooit de waarheid zien, omdat zij reeds in hun jeugd geïndoctrineerd zijn. ‘In de moskeeën zei Hamas: Als wij geen onschuldig bloed vergieten voor de ideologie, zullen we niet in staat zijn een islamitische Staat op te richten. Toen we vijf jaar oud waren, begon onze voorbereiding,’ vertelt Yousef. ‘En nu, als ik die kinderen in Gaza zie, weet ik dat zij geen kans krijgen.’

In het interview wordt Yousef gevraagd of Israël of een ander volk met organisaties zoals Hamas kan samenleven. Zijn antwoord: ‘Hamas zoekt geen co-existentie. Hun enige doel is verovering.’ Zij kennen geen grenzen. ‘De vernietiging van Israël is niet het einddoel van Hamas. Hamas wil een islamitisch kalifaat stichten. Een islamitische Staat, gebouwd op de puinhopen van elke andere beschaving.’

Yousef zei tegen het Israëlische tv-programma Channel 2: ‘Wat Israël doet om Hamas in de Gazastrook tot stoppen te dwingen, doet Israël voor ieder vrij mens op de wereld.’

NAI.

Trefwoorden: