‘Gedode strijders als kinderen vermeld op dodenlijst’

Volgens een rapport van een Israëlische militaire inlichtingendienst kregen militanten, gedood door het Israëlische leger in Gaza tijdens de operatie Sterke Rots, later een valse identiteit om het feit te verhullen dat het gewapende volwassenen waren.

In het rapport, opgesteld door het Meir Amit Intelligence and Terrorism Information Center (ITIC), wordt een zorgvuldige analyse gepresenteerd van de eerste 500 Palestijnse slachtoffers in de oorlog, inclusief een geschatte verhouding van gewapende mannen tot onschuldige burgers op basis van naam, leeftijd en foto’s van de overledenen.

Het rapport concludeert, dat 46 procent van de slachtoffers militanten waren, en 54 procent burgers. Als gevolg van Hamas’ beleid om te verhullen en te misleiden, kan het aantal militanten in werkelijkheid hoger zijn.

Bij voorbeeld, tijdens de gevechten in de voorstad Shejaya van Gaza-stad, tussen 19 juli en 1 augustus, werden naar schatting 100 tot 150 gedode militanten bedolven onder het puin, waardoor ze niet op de dodenlijst staan.

Het rapport meldde ook, dat gewapende strijders die werden gedood tijdens de gevechten, later door het ministerie van Volksgezondheid van Gaza werden vermeld als jonge kinderen.
Een voorbeeld: Jamal Kamal Netzer uit Khan Younis, die op 18 juli werd gedood, stond vermeld als slechts 13 jaar oud. In werkelijkheid was hij een 26-jarige militant, verbonden met de Fatach-beweging van de Palestijnse leider Machmoud Abbas.
De ITIC noemt dit geen onschuldige vergissing, maar een bewuste poging om dode terroristen te identificeren als kinderen.

Een ander slachtoffer, Wasim Reza Saleh uit Khan Younis, was heel onschuldig vermeld als kind van slechts 15 jaar. Uit onderzoek bleek dat hoewel Saleh werkelijk slechts 15 jaar was, hij ook een gewapend lid was van dezelfde aan Fatach gelieerde terreurgroep. Dit toonde aan dat, dat je bij slachtoffers jonger dan 18 jaar niet automatisch kunt aannemen dat het onschuldige burgers zijn.

Hamas vernam het feit, dat Israël zorgvuldig de aantallen slachtoffers en de bijbehorende bewijzen analyseert, en deed op 5 augustus een oproep via Facebook, waarbij de Palestijnen werden gewaarschuwd om te stoppen met het delen van gegevens van overleden militanten via sociale media. ‘De bezetting [dwz. Israël] verzamelt al deze informatie en gebruikt het bewijs om zijn misdaden [sic] tegen de Palestijnen te rechtvaardigen.’

De ITIC merkte ook op, dat het ministerie van Binnenlandse Zaken van Gaza, dat is belast met de misleidingscampagne, het ministerie van Volksgezondheid heeft opgedragen om uniformen of identificeerbare insignes snel te verwijderen van de lichamen van gesneuvelde militanten.

Zie ook: Dodental in Gaza wijst niet op bloedbad onschuldigen.

Yossi Aloni