‘Geen interesse in VN-show over oorlogsmisdaden’

Israël, de VS en de EU hebben een VN-commissie afgewezen, die de mogelijke Israëlische oorlogsmisdaden tijdens de Operatie ‘Sterke Rots’ moet onderzoeken. Het is duidelijk dat deze commissie zijn beslissing al op voorhand heeft genomen en geen ander doel heeft dan om Israël in een negatief daglicht te stellen.

De Mensenrechtenraad van de VN (UNHRC) heeft maandag een commissie van drie personen benoemd, die beschuldigingen van oorlogsmisdaden tegen Israël in de strijd tegen Hamas in Gaza moet beoordelen.

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de commissie een ‘pseudo-rechtbank’, waarvan de resultaten al zijn ‘vastgelegd’. Deze visie wordt nog versterkt, doordat de Canadese professor William Schabas (foto) is gevraagd om het onderzoek te leiden.

Schabas heeft vroeger eens opgeroepen tot het vervolgen van premier Netanyahu en president Peres wegens oorlogsmisdaden. Verder stelde hij dat de Israëlische aanvallen tegen terroristen van Hamas erger zijn dan andere crises in de wereld.

In een persverklaring schreef het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken verder, dat ‘de benoeming van Schabas zonder twijfel bewijst, dat Israël geen recht kan verwachten van deze commissie.’ Zelfs de regering-Obama deelde de beoordeling van Israël. ‘Er bestaat een manier om dingen te onderzoeken, die niet eenzijdig en bevooroordeeld en er bestaat een manier die wij niet ondersteunen’, zei de Amerikaanse woordvoerster Marie Harf tegen journalisten.

De EU heeft zijn ontevredenheid al enkele weken geleden duidelijk gemaakt toen de Mensenrechtenraad besloot de commissie bijeen te roepen. De resolutie van de Raad was ‘onevenwichtig, niet accuraat, en ze had de uitslag van het onderzoek van tevoren bepaald,’ aldus een verklaring van de EU.

Voorts werd de Britse mensenrechtenadvocate Amal Alamudding tot lid van de commissie gekozen, die bekend is geworden als de verloofde van acteur George Clooney. Mevrouw Alamuddin weigerde echter de ‘eer’, maar noemde als reden dat ze het te druk heeft.

NAI.