Gevangen Hamas-strijders verklappen oorlogsmisdaden

Tijdens de Gaza-oorlog deze zomer hebben honderden Hamas-militanten zich overgegeven of zijn anderszins gevangen genomen door Israëlische strijdkrachten. Tijdens ondervragingen waren veel van deze gevangenen openhartig over de onwettige tactieken van hun leiders.

150 Hamas-strijders hebben zich overgegeven aan de Israëlische troepen tijdens gevechten in de zuidelijke stad Khan Younis in de Gazastrook.150 Hamas-strijders hebben zich overgegeven aan de Israëlische troepen tijdens gevechten in de zuidelijke stad Khan Younis in de Gazastrook.
De Israëlische inlichtingendienst Shabak schreef in een verklaring, dat de ondervraging van deze gevangenen bevestigde dat ‘prominent gebruik was gemaakt van moskeeën en ziekenhuizen [in Gaza] als ontmoetingsplaatsen en schuilplaatsen. Erger nog was het graven van tunnels en lanceerinstallaties, en het plaatsen van wapenarsenalen, in de buurt van kleuterscholen’.

De Shabak vermeldt vervolgens een aantal nogal onthullende getuigenverklaringen, met de namen en woonplaatsen van de meer spraakzame gevangenen, waardoor zij ongetwijfeld als ‘collaborateurs’ worden beschouwd wanneer zij naar Gaza terugkeren.

  • Abdel Rahman Balousha uit Khan Younis vertelde dat de Alsafa en Alabra moskeeën in zijn woonplaats dienden als vergader- en verzamelplaatsen voor Hamas-strijders.
  • Muhammad Ala’a uit Khan Younis en Muwaz Abu Tim uit Bani Suheila zeiden, dat ze in moskeeën in hun respectieve woonplaatsen werden aangeworven voor militaire activiteiten van Hamas.
  • Muhammad Ramadan uit Khan Younis zei, dat zijn training als strijder tegen tanks in februari 2014 plaatsvond in een zaal die zich onder de Alshafi moskee bevindt. Hij vertelde ook, dat de hal dient als trainings- en opleidingsfaciliteit van de Izzadin Al-Qassam Brigades [van Hamas].
  • Muhammad Alqadra uit Khan Younis zei dat in diverse lokale moskeeën oorlogsmaterieel, zoals RPG’s, zware PKC machinegeweren en AK-47 geweren, werd verborgen. Hij voegde eraan toe, dat de lokale scholen en ziekenhuizen, waaronder de Nasser en Halal ziekenhuizen, ook arsenalen waren.
  • Afif Jerakh en Amad Jerakh uit Beit Lahiya zeiden, dat een aanvalstunnel was gegraven in de buurt van een kleuterschool.
  • Muhammad Abu Daraz van Greater Ibsan zei dat een tunnel, waarin hij werkte, begon naast de Alfukhari kliniek, naast het huis van de familie Abu Daka. Hij zei dat in het gebied in Hazara, waar hij werd gearresteerd, een kleuterschool staat, naast een kliniek, waar hij gevangenen heen moest brengen in geval van een geslaagde ontvoering.
  • Muhammad Alqadra uit Khan Younis zei dat het algemeen bekend was dat senior Hamas leiders en hun gewapende lijfwachten, meestal in politie-uniformen, zich openlijk verbergen in ziekenhuizen.
  • Marad Amr zei, dat hij voordat hij werd gearresteerd zag dat een Toyota militaire jeep van Hamas de toegang tot het Europese ziekenhuis in Khan Younis blokkeerde.

De inlichtingendienst Shabak benadrukte, dat het met al dit bewijs ‘duidelijk is, dat Hamas bewust en opzettelijk opereert in en direct naast civiele gebieden. (…) Hamas opereert bewust op deze plaatsen, waardoor de burgerbevolking tot menselijke schilden wordt, in de veronderstelling dat Israël de schuld krijgt voor elk letsel en verlies van mensenlevens’.

De Israëlische ambassadeur bij de VN, Ron Prosor, heeft deze week een lange brief met het bovenstaande en andere bewijzen ingediend bij de Veiligheidsraad, en geëist dat de internationale organisatie Hamas verantwoordelijk stelt voor zijn misdaden.

‘Ik verwacht dat de Veiligheidsraad de activiteiten van Hamas duidelijk zal veroordelen,’ schreef Prosor. ‘Ondanks het feit dat de Veiligheidsraad erkent dat Hamas oorlogsmisdaden heeft begaan, is er nog niets met hem gedaan.’

Israel Today staf.