‘Hamas betaalde moordenaars van yeshiva-studenten’

De Israëlische politie heeft reeds op 11 juli de vermoedelijke eindverantwoordelijke gearresteerd die achter de ontvoering van en de moord op de drie Joodse yeshivastudenten (foto) zat. Het betreft Hussam Kawasmeh.


De Palestijn heeft volgens informatie van de politie de daad bekend en verklaard dat hij door Hamas in de Gazastrook ervoor is betaald. Kawasmeh werd door een Israëlische elite-antiterreureenheid gearresteerd en zit in voorarrest. Zijn beide medeplichtigen zijn nog op de vlucht. 

Hussam Kawasmeh heeft bekend dat hij de aanvoerder was van de terreurcel, aldus de politie. Hij zou de benodigde spullen hebben geregeld en deze aan zijn medeplichtigen hebben doorgegeven. Die medeplichtigen zijn familielid Marwan Kawasmeh (29) en een andere Palestijn, Amar Abu-Eisha (32). Beiden staan volgens de Israëlische geheime dienst reeds lang in contact met Hamas en diens terreuractiviteiten. 

Marwan Kawasmeh, lid van een grote, invloedrijke familie, heeft vanwege zijn Hamas-activiteiten reeds vijfmaal in de gevangenis gezeten. Hij heeft bij de terreurgroep een militaire opleiding gekregen en zou materiaal voor het maken van bommen hebben geleverd. Bovendien heeft hij volgens de geheime dienst jonge Palestijnen voor Hamas geworven. 
Amar Abu-Ayasha heeft reeds tweemaal gevangen gezeten. Zijn broer was in november 2005 om het leven gekomen toen hij een bom naar Israëlische soldaten wilde gooien. 

De drie Joodse Talmoedstudenten Eyal Yifrach, Gilad Shaer en Naftali Frenkel, tussen 16 en 19 jaar oud, stonden in de buurt van Gush Etzion te liften. Bij een bushalte stapten zij in de auto van de terroristen, die zich blijkbaar als orthodoxe Joden hadden verkleed. Een van de jongens kon toch via het alarmnummer de politie bellen. Ze zijn alle drie reeds kort na hun ontvoering doodgeschoten, zoals het politieonderzoek tot nog toe heeft uitgewezen. De terroristen verstopten de lijken van het drietal onder een hoop stenen. De auto hebben ze op een afgelegen plek in brand gestoken om de sporen uit te wissen. 

De wrede moord heeft heel Israël geschokt en was, naast de rakettenterreur van Hamas, een van de aanleidingen voor de recente Gazaoorlog. 

NAI.