Hamas blijft raketten maken ondanks besprekingen

Volgens een deze week door Hamas’ Al Aqsa TV uitgezonden verslag blijven gemaskerde strijders in de Gazastrook middellangeafstandsraketten van het type M-75 vervaardigen, ook terwijl er in Kaïro over een wapenstilstand wordt gesproken

De M-75 is gebaseerd op de Iraanse Fajr-5 raket. Hij heeft een bereik van 80 km en kan Jeruzalem en het grootste deel van Groot-Tel Aviv treffen. De Fajr-5 kan een explosieve lading van 400 pond vervoeren, en de M-75 waarschijnlijk ook.

Tijdens de Gaza-oorlog deze zomer heeft Hamas een groot aantal M-75 en andere middellangeafstandsraketten afgeschoten. Bijna alle raketten, die in bevolkt gebied zouden neerkomen, werden door het Israëlische raketschild Iron Dome onderschept.

Dat Hamas deze wapens blijft produceren is niet alleen een klap in het gezicht van allen die nu aan een duurzame wapenstilstand werken, maar tevens een grove schending van Israëls eerder gesloten akkoorden met de Palestijnen, die bepalen dat de Gazastrook een gedemilitariseerd gebied is.

Voor de bouw van deze raketten gebruikt Hamas ook materialen die naar Gaza zijn gezonden voor de bouw van faciliteiten en diensten voor de burgerbevolking. Dat ze in plaats daarvan worden gebruikt om oorlogswapens te vervaardigen is een van de redenen waarom Israël een beperkte blokkade van Gaza handhaaft. We weten inmiddels ook, waarvoor Hamas zoveel cement nodig had…

Israel Today staf.