Hamas boos over Israëls gedeeltelijke terugtrekking

Nu volgens de legerwoordvoerder alle 33 ontdekte aanvalstunnels, die naar Israël leidden, zijn vernietigd, trekken de Israëlische grondtroepen zich gedeeltelijk terug uit de Gazastrook.


Nadat Hamas afgelopen weekeinde voor de zesde keer een humanitaire gevechtspauze brak, hoewel aan Qatar en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry een wapenstilstand was beloofd, besloot Israël om alle onderhandelingen met Hamas te beëindigen. 

Het Israëlische veiligheidskabinet heeft hiertoe besloten in een langdurige zitting in Tel Aviv. Israël heeft ingezien, dat het geen zin heeft om te onderhandelen met een radicale fanatieke Hamas-leiding, die alleen maar liegt en geen enkele belofte houdt. 

‘Het Israëlische leger zal, in overeenstemming met Israëls behoefte aan veiligheid en verdediging, de gevechten in de Gazastrook voortzetten, tot we ons doel, de veiligheid van de Israëlische burgers, bereikt hebben,’ zei gisteravond de Israëlische premier Benjamin Netanyahu tijdens een persconferentie samen met de minister van Defensie Moshe Ya’alon. Indien Hamas doorgaat met zijn aanvallen op Israël, dan zal het een verschrikkelijke prijs betalen, dreigde Netanyahu. 

Een eenzijdige gedeeltelijke terugtrekking uit de Gazastrook, zonder een overeenkomst met Hamas, is iets dat de Hamas-leiding had gevreesd, omdat in dit geval Israël tot niets verplicht is en op elk gewenst moment in de Gazastrook kan reageren. Niet alleen dat, de Hamas-leiding moet zich blijven verstoppen in zijn ondergrondse bunkers, en Hamas kan de opheffing van de blokkade van de Gazastrook wel vergeten. 

Israëlische grondtroepen blijven in het zuidelijke district van Gaza in de regio Rafah en andere gebieden. Dit zal een veiligheidszone vormen binnen de Palestijnse Gazastrook, tot een internationale oplossing voor de Gazastrook is gevonden. Israël zal op raketbeschietingen en andere aanvallen reageren. 

Niet alle ministers zijn blij met het recente besluit. ‘Wij hebben het doel van de operatie niet bereikt, omdat we ons slechts op een bijzaak concentreerden, de tunnels’, zei minister Uzi Landau (Yisrael Beiteinu). ‘De echte bedreiging zijn de raketten en de Hamas-leiding, die we nog niet hebben aangetroffen.’ Naar zijn mening heeft deze operatie niets opgeleverd, maar de Israëlische afschrikkingsstrategie nog meer verzwakt. 
Ook minister Naftali Bennett is voor een doodsteek voor Hamas. ‘We moeten Hamas eens en voor altijd vernietigen, zei de partijleider van de nationaal-religieuze partij Het Joodse Huis. 

Andere politici en officieren geloven dat Hamas een zeer zware klap heeft gekregen, maar dit niet goed kan verwerken, omdat de Hamas-leiding van Gaza zich nog niet boven de grond waagt. Hamas moet zijn bevolking op een dag een verklaring geven, waarom deze massale vernietiging in de Gazastrook moest plaatsvinden. Waarom werden honderden miljoenen dollars verspild aan het tunnelproject en niet gebruikt voor sociale doeleinden van de Palestijnse burgerbevolking? 

In de afgelopen weken hebben verscheidene berichten Israël bereikt, volgens welke Hamas-terroristen talrijke burgers op straat hebben doodgeschoten, omdat ze kritiek tegen Hamas durfden uit te spreken. 

Wat er in de komende paar dagen zal gebeuren hangt af van Hamas in de Gazastrook. Israël heeft in de tussentijd Palestijnen in het noordelijke district van de Gazastrook opgeroepen om terug te keren naar hun huizen en verklaart dat Israël niet meer in hun richting zal schieten. 

Aviel Schneider.