Hamas breek gevechtspauze met regen van raketten

• Palestijnen breken verlengde gevechtspauze,
• Tot woensdagochtend 50 raketten afgevuurd,
• Raketten gericht op Jeruzalem, Tel Aviv en Ashkelon,
• Israël reageert met tientallen luchtaanvallen,
• Tweeduizend reservisten teruggeroepen naar Gaza
• Israëlische delegatie verlaat wapenstilstandsoverleg.

Palestijnse strijders hebben dinsdag de met één dag verlengde gevechtspauze gebroken met een grootschalige regen van raketten op zuidelijk en centraal Israël. Woensdagochtend waren meer dan 50 raketten afgeschoten op Israëlische bevolkingscentra, en de beschietingen zouden nog doorgaan.

Een huis in Ashkelon kreeg een voltreffer, rond middernacht stuurden de sirenes de inwoners van Jeruzalem naar hun schuilplaatsen en werd een raket boven de stad onderschept, en een of meer raketten kwamen neer op open terrein bij Tel Aviv. In totaal onderschepte het raketschild Iron Dome zes raketten. Ondanks de aanzienlijke schade waren er geen gewonden bij de aanvallen.

Israël reageerde weer met luchtaanvallen tegen dertig terroristische doelen in de Gazastrook. Volgens berichten ontvluchtten de inwoners weer hun huizen, nadat eerder een soort normaal leven aarzelend was weergekeerd temidden van de nu gebroken gevechtspauze. Ook het huis van de commandant van de Qassam Brigades van Hamas, Mohammed Deif, werd aangevallen (volgens Palestijnse bronnen met bunker busters), waarbij zijn vrouw, zijn dochter en een derde persoon werden gedood. Het is niet bekend of Deif zelf is gedood.

Ongeveer 2000 Israëlische reservisten zijn weer opgeroepen ter versterking van de strijdkrachten die nog actief zijn in de buitenwijken van Gaza, hoewel Jeruzalem er waarschijnlijk geen haast mee maakt om de wispelturige kustenclave weer binnen te trekken met grondtroepen.

Israël heeft ook onmiddellijk zijn delegatie teruggetrokken van de besprekingen over een langdurige wapenstilstand in Kaïro. De regering-Netanyahu benadrukt, dat hij niet zal onderhandelen tijdens beschietingen. Het Israëlische veiligheidskabinet is vanmorgen bijeengeroepen om te bespreken hoe verder te gaan na het verbreken van de gevechtspauze.

De regering-Obama heeft openlijk Hamas de schuld gegeven voor het breken van de gevechtspauze en het verknoeien van de vredesbesprekingen. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft het breken van de gevechtspauze sterk veroordeeld, maar probeerde een morele gelijkwaardigheid aan te geven door niet direct Hamas de schuld te geven, en tegelijk ‘beide zijden aan hun verantwoordelijkheid om de situatie niet te laten escaleren’ te herinneren.

Van zijn kant wees Hamas er op, dat het de gevechtspauze niet had geschonden, hoewel de eerste schoten werden afgevuurd vanuit Gaza. Volgens de terreurorganisatie was de puinhoop de schuld van Israël, dat de besprekingen in Kaïro liet vastlopen door de (extravagante) eisen van Hamas niet te accepteren.

Israël Today staf, NAI.