‘Hamas doodt tunnelbouwers; kinderen doen slavenwerk’

Terwijl de internationale gemeenschap over mogelijke Israëlische oorlogsmisdaden discussieert, worden steeds nieuwe gruwelijke details bekend over de tunnelbouw van Hamas.


Israëlische media melden, dat de terroristen in de Gazastrook in de afgelopen weken tientallen arbeiders hebben gedood, die betrokken waren bij de bouw van de ondergrondse schuilplaatsen. Blijkbaar vreest Hamas, dat ze de de ligging van de tunnels zouden kunnen verraden. Bovendien zouden bij de tunnelbouw veel Palestijnse kinderen zijn gedood.

Volgens opgaven van de Hebreeuwse nieuwswebsite Mako moesten de tunnelgravers acht tot twaalf uur per dag werken. Ze kregen een maandsalaris van omgerekend 100 tot 200 euro. Onderweg naar de tunnels blinddoekte Hamas hun ogen, zodat de plaats van de ingangen niet wisten. Ook werden ze gefouilleerd, zodat ze geen mobiele telefoon of camera’s naar de bouwplaats konden smokkelen. Hamas heeft het werk nauwlettend bewaakt en burgers weggehouden van de onderaardse bouwplaatsen.

‘Iedereen die er van werd verdacht met Israël samen te werken werd door de militaire vleugel van Hamas gedood. Ze waren erg wreed,’ citeert de website een voormalige tunnelarbeider, die intussen met Israël samenwerkt.

Twee jaar geleden waren er al berichten opgedoken, dat Hamas kinderen als werkslaven misbruikte voor het bouwen van tunnels. Volgens die berichten kwamen 160 kinderen bij dit werk om het leven, velen door het instorten van ondergrondse gangen.

Voor de uitgebreide bouw van de terreurtunnels, die op een diepte van maximaal 35 meter lagen, heeft Hamas 40 procent van de begroting gebruikt, meldde de digitale krant Times of Israel. Met de bouw werd vier jaar geleden begonnen.

De Israëlische onderminister van Buitenlandse Zaken Tzachi Hanegbi (Likoed) verzekerde in een interview, dat het leger alle 31 tunnels, waarvan men wist, had vernietigd. ‘Misschien bestaan er ​​nog meer, misschien ook niet. We konden in slechts 16 dagen niet elke kelder doorzoeken en onder elke tapijt kijken,’ verdedigde de minister het leger. Het grondoffensief was uiterst moeilijk, er staan immers in Gaza duizenden huizen in het grensgebied met Israël.

Veel inwoners van de gemeenschappen in het zuiden van Israël weigeren nog steeds om naar hun huizen terug te keren. Zij vrezen dat terroristen uit nog niet ontdekte tunnels kruipen en een bloedbad kunnen aanrichten onder de Israëlische bevolking.

Tommy Müller.