Hamas executeert vermoedelijke collaborateurs

Hamas heeft de afgelopen dagen meer dan dertig vermeende collaborateurs (en twintig demonstranten) geëxecuteerd die contact met Israël zouden hebben. Volgens Palestijnse media zouden de verdachten in de buurt van Shejaiyah in het Noorden van de Gazastrook gevangen zijn genomen en zijn opgehangen of neergeschoten. De bewijzen voor samenwerking met Israël waren zogenaamd mobiele telefoons met SIM-kaarten van een Israëlisch telefoonbedrijf.

Foto: Hamaswoordvoerder bij een internationale persconferentie in GazaFoto: Hamaswoordvoerder bij een internationale persconferentie in Gaza

Ondanks scherpe kritiek van mensenrechtengroepen arresteert Hamas al jarenlang verdachten, zonder dat zij de kans kregen op een fatsoenlijke rechtszaak. Regelmatig worden in Gaza mensen alleen op grond van geruchten als collaborateurs beschouwd en in de gevangenis gegooid. Degenen die bij Hamas in ongenade vallen, worden geëxecuteerd. De doodvonnissen dienen ook om het schrikbewind van de islamisten in stand te houden, die met de eigen bevolking geen rekening houden.

Afgelopen week berichtte een Palestijns dagblad dat deze collaborateurs huizen in de Gazastrook met lichtspoormunitie hadden gemarkeerd om het voor Israël makkelijker te maken deze doelen te raken. Het is niet duidelijk in hoeverre dit klopt.

Israel Today Staf.