Hamas: geen wapenstilstand, wel raketbeschieting

Op verzoek van de Verenigde Naties heeft Israël de wapenstilstand, om humanitaire reden, verlengd tot zaterdagavond 24 uur. Maar de Hamasleiding wees de verlengde wapenstilstand af en beschoot Israël weer met raketten.

Een Israëli loopt door zijn huis in Ashkelon, dat werd vernield door een raket vanuit Gaza.Een Israëli loopt door zijn huis in Ashkelon, dat werd vernield door een raket vanuit Gaza.

Slechts enkele minuten na het aflopen van de oorspronkelijke wapenstilstand om 20 uur begonnen de Hamas-strijders weer met het beschieten van Israëlische burgers met raketten en granaten. Het betrof steden en gemeenten in zuidelijk Israël, vooral de grote stad Ashkelon. Daar kon het afweersysteem Iron Dome tegen 23 uur twee raketten vernietigen.

In de regio Sha’ar Negev raakte een Israëli ernstig gewond door een granaat. Op zondagochtend vlogen vanaf 8 uur salvo’s van raketten naar zuidelijk en centraal Israël. Over schade of slachtoffers is momenteel niets bekend.
Sinds het begin van de militaire operatie ‘sterke rots’ heeft Hamas zo’n 2.500 raketten afgevuurd op Israël.

Het Israëlische leger heeft intussen de dood van nog drie soldaten bekend gemaakt. Liav Lavi (22) uit Telmi Yossef bezweek aan de verwondingen die hij donderdag opliep in de zuidelijke Gazastrook. Onderofficier Ramion Chalon (39) uit Hadera overleed ook in het ziekenhuis; hij raakte dinsdag zwaar gewond bij de grens met de Gazastrook. De naam een derde soldaat is nog niet bekend. Daarmee kwamen tot nu toe aan Israëlische zijde 43 soldaten en drie burgers om het leven.

Sami Abu Zuhar, een woordvoerder van de islamisten, verklaarde dat Hamas geen akkoord over een wapenstilstand zal accepteren, dat niet de terugtrekking van de Israëli’s uit de Gazastrook omvat.

De Israëlische troepen gaan verder met het opsporen en vernietigen voor verborgen tunnels die vanuit de Gazastrook leiden naar Israëlisch grondgebied.

Tommy Müller.