Hamas: Onze voorwaarden slikken of weer oorlog

Hoewel de Israëlische en Palestijnse onderhandelingsteams zondag nog in Kaïro bleven, waren de kansen op het bereiken van een langdurige [wapenstilstands]overeenkomst, voordat de huidige gevechtspauze een dag later afloopt, bijna nihil, volgens de Israëlische deelnemers.

Netanyahu: we laten ons niet chanteren.Netanyahu: we laten ons niet chanteren.

Vrijdag lekte Egypte bijzonderheden van zijn uitgebreide voorstel voor een wapenstilstand naar de pers. Hierin wordt opgeroepen tot een geleidelijke versoepeling van de blokkade van Gaza, die moet worden gemonitord door Israëlische en Egyptische troepen, en tot toekomstige gesprekken over een zeehaven en een luchthaven in de Gazastrook, zoals Hamas heeft geëist.

Israël heeft met enige behoedzaamheid op het voorstel gereageerd, en er op gewezen dat het niet bereid was zijn veiligheidseisen af te zwakken, en dat het instemmen met een zeehaven en een luchthaven als onderdeel van een algehele wapenstilstandsovereenkomst, ongeacht wanneer die zouden worden gebouwd, als prijs voor Hamas’ agressie tegen de Joodse Staat zou worden beschouwd. ‘Als Hamas denkt, dat het zijn militaire verliezen wil goedmaken met een politiek succes, dan heeft hij het verkeerd’, zei premier Benjamin Netanyahu zondag in de ministerraad.

Maar Israëls voorzichtige benadering van het nieuwe Egyptische voorstel had weinig gevolgen, omdat Hamas de overeenkomst al een dag eerder had verworpen. Hamas-leiders zeiden, dat Israël al hun eisen moesten accepteren, waaronder de onmiddellijke en onvoorwaardelijke opheffing van de blokkade van Gaza, of een nieuwe uitputtingsslag in de zuidelijke regio’s tegemoet zien.

Netanyahu zei, dat als Hamas geloofde dat Israël zich aan het lijntje laat houden door deze chantage, hij zich helaas vergist. ‘Als Hamas denkt dat hij ons tot concessies zal dwingen door een constant druppelende regen van raketten, dan heeft hij het mis’, benadrukte de premier.

Israël was veel meer bereid om de aanbevelingen, die de Europese Unie vrijdag uitgaf, te aanvaarden. Die riepen op tot het opheffen van de Israëlische blokkade in ruil voor het ontwapenen van alle militante groepen in de Gazastrook.

Veel Israëli’s, waaronder de meeste leden van Netanyahu’s regering, houden er standvastig aan vast dat de demilitarisering van de Gazastrook een harde voorwaarde is voor elke langdurige wapenstilstand.

Israel Today staf.