Hamas verbrak gevechtspauze in opdracht van Qatar

Alweer heeft Hamas een gevechtspauze verbroken, nu al voor de zesde maal sinds het begin van de Israëlische militaire actie ‘Sterke Rots’. Volgens een Arabische krant is het deze keer gebeurd in opdracht van Qatar, dat de rol van Egypte als bemiddelaar wil overnemen.

Gesluierde Palestijnse vrouwen demonstreren in Gaza met de vlag van Qatar.Gesluierde Palestijnse vrouwen demonstreren in Gaza met de vlag van Qatar.

In Israël begreep niemand waarom Hamas Israël weer met raketten aanviel, omdat er in de Palestijnse en Arabische media een andere stemming te bemerken was. Daar had men het over een langdurige wapenstilstand die om middernacht in werking zou treden. Hamas en de Islamitische Jihad in Gaza hebben al over een mogelijke overeenkomst gesproken.

Maar vanmorgen meldde de Arabische krant Al Hayat wat er achter de schermen gebeurde en waarom de onderhandelingen in Caïro mislukten. Volgens de krant riep de Emir van Qatar, Sjeik Tamim Bin Hamad Thani (34), de Hamas-leider Khaled Meshaal op om de onderhandelingen te laten mislukken, omdat de onderhandelingen worden geleid door Egypte, en niet door Qatar.

De krant schreef, dat men Meshaal duidelijk maakte dat als hij de edele gastvrijheid in Qatar wil blijven genieten, hij zich moet inspannen en ervoor zorgen dat Doha [de hoofdstad van Qatar] de bemiddelaar wordt in het wapenstilstandsconflict tussen Israël en Palestina. Zo niet, dan kan hij Doha onmiddellijk verlaten. Om aan de wens van de Emir te voldoen gaf Meshaal, volgens de krant, buiten de Hamas-leiding in Gaza om, opdracht om Israël gistermiddag aan te vallen. Daarmee brak, op verzoek van Qatar, de laatste gevechtspauze.

Het probleem bij de onderhandelingen achter de schermen is dat Israël in het geheel niet meer de hoofdrol speelt. De haat tussen de Arabische en Palestijnse partijen is veel groter dan tegen Israël. Binnen de Palestijnse delegatie zitten Fatach en Hamas bij elkaar, hoewel de een de ander niet vertrouwt, zeker niet na de mislukte poging tot een staatsgreep in de Palestijnse gebieden bij Ramallah.

Daarnaast bestaat er vijandigheid tussen Egypte en Qatar, niet alleen omdat Egypte Qatar de rol van bemiddelaar ontnam, maar nog meer wegens de financiële steun van Qatar aan radicale terreurgroepen, waaronder de Egyptische Moslimbroederschap.

Volgens Al-Hayat heeft Hamas geëist, dat Qatar partij zou zijn bij de wapenstilstandsgesprekken, en heeft Egypte dit botweg geweigerd, tot grote tevredenheid van Israël. Die was eind vorige maand verbijsterd toen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry overlegde met Qatar bij het formuleren van zijn eigen wapenstilstandsvoorstel voor Gaza.

Qatar, het land met een van de grootste aardgasvelden van de aarde, financiert wereldwijd islamitische terreur: het Hamasregime in de Gazastrook, de islamisten in Libië, de Al-Qaida rebellen in Syrië en ISIS-terroristen in Syrië. Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Bachrein hebben daarom hun ambassades in Qatar gesloten. Qatar investeert in islamitisch terrorisme, en dat is zeer gevaarlijk voor de regio.

Het interne conflict tussen de Arabische en de Palestijnse leiders blokkeert elke vooruitgang met Israël. Wie daaronder lijdt is niet alleen de Israëlische bevolking, maar nog meer de Palestijnse bevolking in de Gazastrook.
De rijke mini-monarchie in de Perzische Golf koopt alles op deze wereld, variërend van terrorisme, internationale modemerken, media en hij is ook sponsor van de Spaanse voetbalclub Barcelona. Volgens Britse kranten heeft Doha ook het Wereldkampioenschap voetbal 2022 gekocht.

Wat Doha tot nu toe niet is gelukt, en wat het woedend maakte, is hun falen ten opzichte van Kaïro en Jeruzalem. Niemand behalve Hamas wil Doha als bemiddelaar hebben

Analyses zoals deze vindt u elke maand in het Israël Today Magazine. Bent u al abonnee?

Aviel Schneider m.m.v Ryan Jones.