Hamas: Wij strijden verder voor bevrijding van Palestina

De leiders van de radicaal-islamitische Hamas hebben opgeroepen tot voortzetting van de strijd tegen Israël. Ismail Haniyeh (foto) sprak in Gaza-stad, Khaled Mashal noemde in Doha (Qatar) de huidige wapenstilstand slechts een tussenstop op weg naar de overwinning. Mashal weigerde om de milities in de Gazastrook te ontwapenen, zoals Israël had geëist.

Mashal benadrukte, dat Israël sterk is en word gesteund door de internationale gemeenschap. Maar daarom zal Hamas niet toegeven en compromissen sluiten. De Hamas-leiders uittten ernstige beschuldigingen tegen Israël: ‘Na Hitlers Holocaust heeft Israël een tweede Holocaust begaan door het verwoesten van scholen en ziekenhuizen.’ De oorlog zou de Palestijnen zijn afgedwongen door de Israëlische blokkade.

Mashal omschreef het verzet en zijn wapens als heilig. Er bestaat geen diplomatie zonder bewapening. De oorlog tegen het als ‘sterk’ beoordeelde Israëlische leger beschreef hij als een succes: ‘Zij hebben onze luchthaven getroffen, wij hebben hun luchthaven getroffen. Zij hebben ons diep in ons grondgebied getroffen, wij hebben hen diep in hun grondgebied getroffen. Hun projectielen bereiken de hele Gazastrook, wij hebben hun hele gebied bereikt. Meer dan vijf miljoen Israëli’s vluchtten in de schuilplaatsen.’

Het conflict tussen Hamas en de Fatach-partij van de Palestijnse president Machmoud Abbas, die de islamisten scherp bekritiseerde, wordt steeds duidelijker. In een televisie-interview verklaarde deze, dat er geen verschillen waren tussen de inmiddels geaccepteerde wapenstilstand en de wapenstilstand die Hamas wekenlang heeft geweigerd. Het daarop volgende lijden en sterven was onnodig geweest. Het kan niet zo zijn, dat een Palestijnse factie alleen beslist over vrede.
Daarnaast bekritiseerde Abbas de openbare executie van vermeende collaborateurs in de Gazastrook.

Maar de in het Westen ‘gematigd’ genoemde Palestijnse president hitste toch ook op tegen Israël, dat voor zijn ‘misdaden en bloedbaden’ tijdens het militaire offensief moet worden gestraft.

NAI.