Heeft Israël zijn doelen bereikt in de Gaza-oorlog?

Terwijl er een gevechtspauze van drie dagen is ingegaan en Israël en Hamas in Kaïro onderhandelen over een duurzame wapenstilstand, rijzen er ook vragen over of Israël de verklaarde doelstellingen van de oorlog heeft bereikt: het creëren van een zodanige afschrikking die zou voorkomen dat Hamas over een of twee jaar weer een oorlog begint.


Zonder twijfel heeft Israël het hoogste doel, het ontwapenen van Gaza, niet bereikt, en niemand verwacht dat Hamas vrijwillig zijn wapens zal neerleggen. 

Zelfs als de IDF erin is geslaagd om de mogelijkheden van de terroristen om Israëli’s te vallen voor het moment ernstig te belemmeren, dan zal Hamas zodra de oorlog officieel voorbij is ongetwijfeld onmiddellijk weer tunnels gaan graven en raketten bouwen. 

‘De afschrikkingskracht van het Israëlische leger is dramatisch uitgehold. Gedurende de laatste 26 dagen heeft het leger lucht-, grond- en marine-aanvallen uitgevoerd tegen Hamas, maar het lukte niet om [het probleem] af te handelen,’ zei minister van Toerisme Uzi Landau. Voortijdig terugtrekken uit Gaza heeft, volgens Landau, een ‘destructieve bericht over de Israëlische afschrikking’ gezonden. 

Daar is Hamas het mee eens. ‘De vernietiging van de Israëlische afschrikking’ was een van de belangrijkste resultaten van de oorlog, verklaarde Hamas-woordvoerder Sami Abu Zuhri. ‘Het Palestijnse volk heeft nu vertrouwen in zijn vermogen om stand te houden en te vechten.’ 

Maar Netanyahu, die onder enorme internationale druk staat om te stoppen met de strijd tegen de terroristische infrastructuur in Gaza, bleef bij zijn beslissing om alle Israëlische grondtroepen terug te trekken uit de kustenclave, voorafgaand aan de huidige gevechtspauze. 

‘We hebben alles gedaan om er het beste van te maken, zei Netanyahu tegen journalisten. Hij erkende dat het niet mogelijk is om te garanderen dat alle terreurtunnels waren vernietigd. ‘Dit is een ingewikkelde missie, uitgevoerd door heldhaftige soldaten onder zware gevechtssituaties. 

Ryan Jones.