Israël: Er bestaat geen blokkade van de Gazastrook

De sleutel tot de pro-Palestijnse propaganda tegen Israël is de situatie in en om Gaza als een ‘blokkade’ te beschrijven. Maar het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken (MFA) legt in een verklaring uit, dat een dergelijke beschrijving gewoon niet juist is.

De verklaring begint met wat gewone aardrijkskunde. Gaza is niet geheel omgeven door Israël: ‘Er is geen Israëlische ‘blokkade’ van de Gazastrook’.

Ten eerste: ‘Gaza grenst niet alleen aan Israël, maar ook aan Egypte. Er is een grens van 13 kilometer lengte tussen Gaza en Egypte. Dat land, en niet Israël, regelt de grensovergang bij Rafah in Gaza, die voornamelijk wordt gebruikt door mensen die naar en van Egypte reizen, en van daaruit naar de rest van de wereld.’

Ten tweede: zelfs waar Gaza grenst aan Israël bestaat er geen volledige blokkade van de kustenclave. Alles, behalve wapens en een korte lijst van producten voor tweeërlei gebruik (als wapen en voor normale doeleinden) mag gewoonlijk Gaza binnen. En het tegenhouden van producten voor tweeërlei gebruik is volledig gerechtvaardigd door de ontdekking van Hamas’ enorme netwerk van tunnels (waarvoor héél véél cement is gebruikt).

‘(…) in de afgelopen vier jaar mochten alle goederen Gaza binnenkomen vanuit Israël, behalve wapens en een korte lijst van producten voor tweeërlei gebruik die kunnen worden benut door terroristen. Het verbod op wapens en de beperkingen op goederen voor tweeërlei gebruik komen voort uit het feit, dat sinds 2007 de Gazastrook werd geregeerd door een terroristische organisatie, namelijk Hamas, die als verklaard doel de vernietiging van Israël heeft. Ze zijn er uitsluitend om Israëlische burgers te beschermen tegen de voortdurende terreuraanvallen van Hamas.’

De invoer van normale, dagelijkse producten en goederen wordt bepaald door de markt in Gaza, niet door Israël. De aanwezigheid van een luxe winkelcentrum, gevulde openluchtmarkten en luxe eetgelegenheden is hier het bewijs van:

‘Niet alleen voedsel, medicijnen, brandstof en hulpgoederen mogen ten alle tijden vrij worden ingevoerd, maar in vredestijd worden alle soorten grondstoffen en consumptiegoederen dagelijks door de grensovergang overgebracht vanuit Israël naar Gaza. De soorten en hoeveelheden consumptiegoederen worden bepaald door Palestijnse handelaren en hangen vooral af van de marktwerking in Gaza. Voor de meer welvarenden biedt Gaza de consument een scala aan mogelijkheden, van een bescheiden winkelcentrum tot chique restaurants. Zelfs tijdens de recente vijandelijkheden in de Gazastrook berichtte een internationale journalist over het winkelen in een van de supermarkten in Gaza, die “alle soorten goederen” aanbood.’

Al deze goederen komen Gaza per vrachtwagen binnen via Israël. Voor het uitbreken van de Gaza-oorlog deze zomer kwamen in de eerste vijf maanden van 2014 meer dan 18.000 vrachtwagens met bijna 228.000 ton aan voorraden Gaza binnen.

Naast de consumptiegoederen en producten zijn enorme hoeveelheden humanitaire hulp, brandstof, water en elektriciteit geleverd aan Gaza, grotendeels gratis (de Palestijnse regering wordt verondersteld om Israël te betalen voor het water en elektriciteit, maar doet dit nooit).

De verklaring van MFA concludeerde, dat het ‘in het licht van al deze feiten niet alleen duidelijk is dat er geen blokkade van Gaza is, maar ook dat het niet redelijk is om te zeggen dat de Gazastrook als geheel onder een Israëlische blokkade ligt’.

‘De economische situatie van de Gazastrook komt niet voort uit een mythische blokkade, maar doordat hij wordt bestuurd door een erkende terreurorganisatie die zich niet wijdt aan het welzijn van zijn volk, maar aan (…) het bevorderen van zijn agenda om Israël te vernietigen.’

In deze videoclip geeft het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken een beknopte uitleg van de situatie:.

Israel today staf.