Joden vormden in Jeruzalem altijd de meerderheid

Israël wordt steeds verweten, dat het Jeruzalem zou judaïseren. ‘Israël verandert systematisch Jeruzalems karakter en identiteit,’ jammerde de Palestijnse leider Machmoud Abbas in Bethlehem bij paus Franciscus. ‘Israël heeft de Palestijnse bevolking van Jeruzalem, moslims en christenen, in een wurggreep en dringt hen de stad uit.’

Die klacht heeft niets met de waarheid te maken, zoals de Israëlische demografie expert Jakob Feitelson uitlegt. Op de website Mida legt Feitelson aan de hand van historische feiten uit, dat de Arabische bevolking in Jeruzalem in de afgelopen jaren snel is toegenomen. Sinds de 19e eeuw was de Joodse bevolking van Jeruzalem altijd het grootst.

De bevolkingscijfers van Jeruzalem van de afgelopen 150 jaar laten zien dat de statistische verandering in de afgelopen jaren op geen enkele wijze als verjoodsing van Jeruzalem kan worden geïnterpreteerd. Integendeel, de gegevens wijzen meer op arabisering van de Israëlische hoofdstad. Van 1903 tot 1967 (d.w.z. tot de hereniging van Jeruzalem in de Zesdaagse Oorlog), groeide de Joodse bevolking van Jeruzalem met 578,6 procent en de moslimbevolking met 543 procent. De Arabische christenen groeiden met 44,6 procent.

In de 45 jaar van 1967 tot 2012 steeg het aantal Joodse burgers met 163 procent en het aantal moslims met 425 procent (inclusief Oost-Jeruzalemse Arabieren). Het aantal Arabische christenen daalde echter in dezelfde periode met 8 procent.

In de periode van 1994 tot 1997, kort na de Oslo-doorbraak van 1993, steeg het aantal moslims in Jeruzalem sterker dan het aantal Joodse inwoners. In het jaar 2006 nam het aantal moslims in Jeruzalem toe met 5,8 procent, en de Joodse bevolking groeide met slechts 2,2 procent.

Volgens het Israëlische Centraal Bureau voor de Statistiek is het Joodse geboortecijfer weliswaar hoger dan dat van moslims, maar veel Joden keren Jeruzalem de rug toe.

De rest van dit artikel kunt u lezen in het septembernummer van het Israel Today Magazine, samen met nog veel lezenswaardige informatieve artikelen. Bent u al abonnee?