Journalisten bevestigen misbruik ziekenhuis in Gaza

Het feit dat Hamas-strijders vanuit Palestijnse ziekenhuizen, UNRWA-scholen en moskeeën raketten afschieten op Israël, in strijd met de Conventies van Genève, wil men in het buitenland niet inzien. Toch is het door een aantal journalisten bevestigd – zolang zij durfden.


In de afgelopen drie weken heeft de Israëlische legerwoordvoerder een aantal films gepubliceerd, waarin terroristen vanuit dichtbevolkte woonwijken, waaronder ziekenhuizen en scholen, op Israëlische soldaten schieten en Israël reageerde. Zo werden vijf moskeeën aangevallen, omdat in de gebedshuizen wapens werden verborgen en tunnelingangen werden ontdekt. 

Van tijd tot tijd hebben buitenlandse journalisten dit ook bevestigd, maar ze moeten heel voorzichtig zijn om dit in de media te publiceren. Dit weekeinde meldde de Finse journalist Aishi Zidan van Helsingin Sanomat dat Hamas-strijders vanaf het terrein van het Shifa ziekenhuis in Gaza raketten op Israël afschieten. ‘Een raket werd om 2 uur in de nacht afgevuurd vanaf de parkeerplaats van het ziekenhuis,’ zei Zidan. ‘Het klonk onheilspellend luid. Het is waar dat vanuit het ziekenhuis raketten worden afgevuurd naar Israël.’ 

Ook de Islamitische Universiteit werd beschoten, omdat in hun laboratoria wapens en raketten werden geproduceerd. 

Een paar dagen geleden heeft ook de Amerikaanse Wall Street Journal verslaggever Nick Casey via Twitter meegedeeld, dat Hamas het Shifa ziekenhuis misbruikt als terroristisch hoofdkwartier, verschanst achter menselijke schilden. Om deze reden werd Casey op de zwarte lijst van Hamas gezet en voorzien van de titel ‘liegt voor Israël’. Korte tijd later heeft Casey waarschijnlijk om veiligheidsredenen zijn Twitter-bericht verwijderd. 

Veel buitenlandse journalisten hebben Hamasleiders en woordvoerders geïnterviewd in het Shifa ziekenhuis, om de eenvoudige reden dat dezen zich verbergen in ondergrondse bunkers onder het ziekenhuis en voor televisie-interviews naar boven komen. Al twee jaar (Operatie Wolkkolom) en vier jaar geleden (Operatie Cast Lead) heeft de Israëlische inlichtingendienst erop gewezen dat de Hamas-leiding zich onder het ziekenhuis verschanst, waarvoor ook bewijsmateriaal werd gepresenteerd. 

In een ander geval meldde een andere journalist van Wall Street Journal, Tamer El Ghoashi, hoe een mislukte lancering van een raket het ziekenhuis raakte. Ook hij moest na een paar uur zijn boodschap verwijderen. 

Het is in het Midden-Oosten niets nieuws om zich te verbergen achter de burgerbevolking. Het is een fanatieke islamitische strategie waaronder veel mensen in de Arabische landen rondom Israël lijden, maar alleen tegenover Israël wordt dit in de westerse wereld betwijfeld. Om deze reden heeft Israël zich erop voorbereid en voor de eerste keer zijn grondtroepen GoPro camera’s op hun helmen gegeven, om in de toekomst en na de oorlog de wereld te bewijzen, wie Hamas is. 

In de 26 dagen dat de Operatie Sterke Rots in Gaza nu (zondag) duurt, zijn 26 Israëlische soldaten en officieren gesneuveld, evenals twee burgers en een Thaise gastarbeider.
Aan Palestijnse kant werden 1600 doden geteld, waaronder 296 kinderen, en volgens Palestijnse opgaven 9.000 gewonden.
Ondanks de staat van oorlog met Hamas in de Gazastrook, gaat Israël door met het leveren van de nodige medicijnen en voedsel aan zijn vijanden.
Volgens militaire opgaven heeft Hamas zaterdag 84 raketten afgeschoten op Israël; zes werden vernietigd door het afweersysteem ‘Iron Dome’. Het leger viel 153 terroristische doelen in de Gazastrook aan. 

Aviel Schneider.