Meer dan 200 terroristen zouden bloedbad aanrichten

Hamas was van plan op Rosh Hashanah, het Joodse Nieuwjaar, over acht weken, een grote aanval uit te voeren op Joodse gemeenschappen in de buurt van de Gazastrook.

Meer dan 200 Hamas-strijders zouden door tunnels Israël binnendringen, om daar een bloedbad aan te richten en Israëli’s te ontvoeren naar de Gazastrook. Dat is nu bekend geworden uit diverse bronnen binnen militaire en andere inlichtingendiensten.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu onthulde voor het veiligheidskabinet, dat Hamas een ramp wilde veroorzaken in Israël. ‘Hun bedoeling was om de burgerbevolking van Israël aan te vallen via ondergrondse tunnels,’ zei Netanyahu.

Tijdens de huidige militaire operatie zijn tot nu toe 31 tunnels ontdekt, met meer dan 60 ingangen. Ongeveer een derde van deze tunnelsystemen werd vernietigd. In Israël is men verbaasd, hoe wijdvertakt het​​ondergrondse tunnelsysteem is aangelegd, met luchtgaten, bunkers, geheime kamers, wapen- en dynamietopslagplaatsen. Enkele tunneluitgangen waren uitgehakt tot onder het centrum van Israëlische nederzettingen.

Na de arrestatie van meer dan honderd Hamas-terroristen kreeg Israël meer informatie over het tunnelsysteem en de terreurplannen van de islamisten. Bronnen binnen de Israëlische veiligheidsdiensten adviseerden een definitief einde te maken aan de tunnels. Maar daarvoor zou meer dan een week nodig zijn.

Legerofficieren melden, dat de afgelopen dagen steeds meer terroristen zich vrijwillig hebben overgegeven en uit hun onderaardse holen zijn gekropen. De moraal van Hamas is blijkbaar zeer laag, zoals ook de Arabische media hebben gemeld. Vooral nadat foto’s werden gepubliceerd, hoe talrijke terroristen werden gevangen genomen door Israëlische soldaten.

Officieren meldden, dat deze ongeplande oorlog in de Gazastrook een catastrofe in Israël heeft voorkomen, die in grootte vergelijkbaar zou zijn met de Yom Kippur oorlog van 1973, waarin meer dan 2.200 Israëli’s om het leven kwamen. Hamas was ontevreden over het resultaat van hun raketaanvallen op Israël, en zette daarom in op de tunnels.

De radicale islamisten hadden niet verwacht, dat Israël op de tiende dag van de operatie met grondtroepen zou binnenvallen. Het Israëlische grondoffensief heeft het grote terroristische complot van Hamas verijdeld. Dat deze oorlog Is uitgebroken wordt in Israël als een wonder beschouwd. In de sociale netwerken zegt men wel, dat de drie ontvoerde Israëlische tieners met hun dood Israël hebben behoed voor een ramp.

Aviel Schneider.