Palestijn Basseim Eid: ‘We moeten Hamas kwijtraken’

‘Al meer dan 26 jaar wijd ik mijn leven aan het verdedigen van de mensenrechten. Ik heb alles gezien, oorlog en terreur. Maar de afgelopen maand was voor mij bijzonder zwaar,’ schreef de Palestijnse mensenrechten­deskundige uit Oost-Jeruzalem, Basseim Eid (55).

De Palestijnse mensenrechtendeskundige en politiek commentator Basseim Eid uit Oost-JeruzalemDe Palestijnse mensenrechtendeskundige en politiek commentator Basseim Eid uit Oost-Jeruzalem

‘De dood en het puin in de Gazastrook zijn als een tsunami. Beide volkeren lijden pijn, maar beide kanten sluiten zich af voor de pijn van de ander. Maar als Palestijn moet ik toegeven dat ik medeverantwoordelijk ben voor wat er is gebeurd. Wij kunnen onze verantwoordelijkheid voor de doden onder ons volk niet loochenen.’


‘De meeste Palestijnen zijn tegen de raketbeschietingen op Israël. Zij hebben Hamas gekozen, wetende dat dit tot de dood van ons volk leidt. Wij wisten dat Hamas tunnels graaft, die uiteindelijk tot onze vernietiging zullen leiden. Wij weten dat er in de Gazastrook drie mensen per vierkante meter wonen. Hamas weet ook dat een aanval op Israël tot hoge dodenaantallen leidt. Maar Hamas interesseert zich alleen voor hun eigen overwinning, en niet voor het volk.’ 

‘Inderdaad, Hamas heeft de dood nodig. Dood geeft hun macht en geld voor nog meer wapens. Hamas was er nooit in geïnteresseerd het Palestijnse volk van de bezetting te bevrijden. En Israël zal niet in staat zijn de infrastructuur van Hamas in de Gazastrook te vernietigen. Dat kunnen alleen wij, het Palestijnse volk, doen. De Palestijnen in de Gazastrook hebben de verantwoordelijkheid om tegen het Hamasbestuur in opstand te komen. Wij hebben allemaal geweten wat Hamas ons aandoet, en desondanks hebben we ons overgegeven en alles toegelaten.’ 

‘Zullen wij van deze tragedie iets leren? Ik denk het wel. We moeten eerst Hamas kwijt zien te raken en de Gazastrook demilitariseren. En vervolgens de grensovergangen openen. En dat zeg ik als loyale Palestijn. En ik zeg dit omdat ik me zorgen maak over de toekomst van mijn volk.’ 

Aviel Schneider.