Raket uit Gaza slaat in naast een kleuterschool

• 300 raketten uit Gaza in twee dagen,
• 27 Palestijnen gedood door Israëlische luchtaanvallen,
• Regering laat 10.000 reservisten oproepen,
• Start voetbalcompetitie uitgesteld,
• Veel bewoners zuiden pakken weer hun koffers.

archieffotoarchieffoto

De raketbeschietingen vanuit de Gazastrook gaan door. In de afgelopen dagen hebben de terroristen 300 raketten afgeschoten op Israël. Na een relatief rustige nacht namen de beschietingen vrijdag weer toe.

Bijzonder getroffen werd de regio Eshkol, waar een raket op slechts twaalf meter naast een kleuterschool insloeg. Er had geen waarschuwingssirene geklonken. Boven de stad Ashkelon werden twee raketten onderschept door het verdedigingssysteem ‘Iron Dome’. Er waren geen gewonden.

Sinds donderdag zijn 27 Palestijnen gedood door Israëlische luchtaanvallen op Gaza. Het dodental is daardoor aan de Palestijnse kant opgelopen tot 2.083 personen. Dit aantal is gebaseerd op informatie van de Palestijnse ambulancedienst, die onder het Hamas-ministerie van Volksgezondheid ressorteert, en is moeilijk te controleren. Aan de Israëlische kant zijn tot nu toe 67 doden te betreuren.

De Israëlische regering heeft officieel ingestemd met het oproepen van ongeveer 10.000 reservisten.
De start van het nieuwe voetbalseizoen van de eerste liga, die was gepland voor dit weekeinde, is uitgesteld vanwege de gespannen situatie.
Veel gezinnen in dorpen in het zuiden, die hoopvol naar hun huizen waren teruggekeerd wegens de gevechtspauze, hebben wederom hun spullen gepakt en zijn voor de recente regen van raketten naar het noorden gevlucht.

Een hoge Israëlische functionaris zei in een televisie-interview, dat de gesprekken in Egypte over een vernieuwde gevechtspauze met Hamas en andere terroristische groeperingen niet zijn gestopt. Egypte is momenteel ‘de enige kans’ voor vrede, zei de Israëlische regeringsfunctionaris.

De Palestijnse president Machmoud Abbas en Hamas-leider Khaled Mashaal zullen vandaag in Caïro aankomen om deel te nemen aan de besprekingen.

NAI.