Terreurorganisaties: Israël komt ons nu toch tegemoet

De terreurorganisaties in de Gazastrook en Israël willen op zaterdagavond hun indirecte gesprekken over een lange-termijn-oplossing van het conflict in Kaïro voortzetten.

Islamitische Jihad strijders in Rafah, in het zuiden van de Gazastrook.Islamitische Jihad strijders in Rafah, in het zuiden van de Gazastrook.

Volgens het plaatsvervangend hoofd van de Islamitische Jihad, Ziad Nahalla, is een doorbraak heel dichtbij. Hij zei ook tegen de media, dat er gesproken wordt over een mogelijke opheffing van de blokkade van Gaza. Dat is een belangrijke eis van de Palestijnen; Israël heeft dit tot nu toe altijd geweigerd om veiligheidsredenen.

Nahalla legde uit, dat beide partijen het eens zijn over de opening van de grensovergangen. Er komt een versoepeling van invoerbeperkingen, meer invoer van bouwmaterialen naar Gaza, en de vangstzone voor de visserij in de Middellandse Zee zal worden uitgebreid. ‘Deze overeenkomst brengt ons bij de oorlog vandaan naar een fase van ontspanning,’ zei Nahalla. Hij beweerde ook dat Egypte had geholpen de Israëlische eis tot volledige ontwapening van terreurorganisaties in Gaza van tafel te krijgen. (Volgens Arutz Shevaworden de onderwerpen ontwapening, zeehaven en luchthaven later besproken).

Ook een politicus van het Hamas-ministerie van Buitenlandse Zaken maakte bekend, dat de eerste tekenen er zijn dat er in de komende vijf dagen een doorbraak in de vredesonderhandelingen zal komen. ‘Wat in de afgelopen twee dagen is besproken in Egypte, komt naar onze mening zeer dicht bij een ‘doorbraak’. We zien dit als een tegemoetkoming.’
Er wordt beweerd dat Hamas heeft toegezegd af te zien van zijn eisen voor een luchthaven en een zeehaven in Gaza, wanneer in ruil financiële middelen zouden worden verstrekt.

Een Hamas-functionaris zei: ‘Er is nog steeds een reële kans op een akkoord, maar alleen als Israël stopt met het doen van loze beloften.’ De Palestijnse hoofdonderhandelaar Azzam al-Ahmed maakte bekend, dat de delegaties ‘op veel punten overeenstemming’ hebben bereikt. Maar er zou nog meer tijd nodig zijn om de resterende problemen te bespreken.

‘Wij zullen ons aan de gevechtspauze houden en afwachten wat Hamas zal doen,’ zei een hoge Israëlische politicus.
Er zou worden onderhandeld over de teruggave van de overblijfselen van twee dode Israëlische soldaten in ruil voor de vrijlating van Palestijnse gevangenen.
De bufferzone in de Gazastrook moet stapsgewijze worden verkleind en onder controle van de Palestijnse president Mahmoud Abbas worden geplaatst.
Israëlische functionarissen benadrukten, dat er alleen goedkeuring komt voor een wederopbouw van de Gazastrook als de enclave volledig wordt ontwapend. Deze eis is echter onmiddellijk afgewezen door de Palestijnen.

NAI.