Veel soldaten mopperen: Gaza-oorlog stopte te vroeg

Aan de ene kant is men in Israël wel blij dat in het conflict met Gaza de wapens zwijgen.
Aan de andere kant staat men zeer sceptisch tegenover de recente wapenstilstand, omdat men in Israël de radicale Hamas-leiding in de Gazastrook niet vertrouwt.


Dat Hamas en de Islamitische Jihad bereid zijn om te praten over een wapenstilstand, heeft volgens Israël maar één reden: ze willen geen nederlaag toegeven. De wapenstilstand heeft Hamas gered van de nederlaag. Dat voelen in het bijzonder die Israëlische soldaten die aan het front vochten. Verscheidene leiders van Hamas scheppen nu op voor de Palestijnse radio, dat ze dankzij aan hun moedige strijders Israël hebben verslagen. 

De Israëlische soldaten, die hebben deelgenomen aan de gevechten in de Gazastrook en in de afgelopen 48 uur zijn teruggekeerd, spreken over een gemiste kans. ‘Aan de ene kant zijn we natuurlijk blij naar huis te gaan, maar aan de andere kant hebben we ook het gevoel iets te hebben gemist,’ zei bijvoorbeeld de Israëlische reserve-officier Roi Schevach, die met zijn soldaten verantwoordelijk was voor het vernietigen van terreurtunnels. ‘Het voelde aan alsof we op een feestje zijn geweest waar de sfeer wordt steeds warmer werd. Plotseling wordt tegen ons gezegd dat het stopt en we naar huis moeten gaan.’ 

Veel officieren en soldaten benadrukte tegenover Israel Today en andere media, dat Israël de strijd tegen de terroristen in de Gazastrook te vroeg heeft beëindigd. ‘We hadden Hamas en zijn terreurgroepen eens en voor altijd moeten vernietigen,’ zei een 22-jarige Golani-soldaat: ‘Wat we nu niet hebben verricht, zal ons in de toekomst weer verrassen.’ 

Een andere soldaat zei, dat ondanks de verliezen, de moraal van de Israëlische soldaten erg hoog was en iedereen begrepen had, dat deze oorlog rechtvaardig was. ‘Mijn gevoel zegt me dat we over 18 maanden weer zo’n idiote gevechtsronde krijgen, omdat de terroristen in de Gazastrook ons gewoon geen vrede gunnen’, zei Yuval uit Tel Aviv, die drie weken in het zuiden was. ‘Ik heb drie kinderen thuis en ik weet dat mijn vrouw heel veel naar mij verlangt, en ik naar haar. Maar in dit geval hadden wij Hamas zo moeten verslaan, dat ze zich wel honderd keer bedenken, of ze ons opnieuw aanvallen.’ 

Dezelfde benadrukken ook diverse politici, die van nalatigheid in Gaza spreken. ‘Wij geloven dat we deze oorlog hebben beëindigd, zonder dat deze oorlog werkelijk voorbij is’, zei Arel Margalit, knessetlid van de linkse Arbeidspartij, voor de Israëlische radio. ‘Onze vijanden voeren een uitputtingsoorlog, waarin geen duidelijke beslissing is gevallen.’ Of Israël daardoor een, twee of nog meer jaar rust heeft verkregen, zal de tijd leren. Maar de bevolking is sceptisch. 

Aviel Schneider.