Wanneer praat Hamas serieus over wapenstilstand?

Israëlische functionarissen hebben gezegd, dat ze wachten tot Hamas ‘uit de boom klimt’ en serieus wordt over een langdurige wapenstilstand in de Gazastrook, meldde de grote Israëlische krant Yediot Achronot donderdag.

Enkele uren voordat de gevechtspauze van 72 uur afgelopen nacht eindigde vuurden Hamas en/of zijn bondgenoten verscheidene raketten af op zuidelijk Israël. Israël reageerde kort op deze hernieuwde raketbeschietingen voordat het instemde met weer een gevechtspauze, die ongekend lang, vijf dagen, moet duren.

De herhaalde schendingen van gevechtspauzes door Hamas worden beschouwd als een gevolg van de teleurstelling van de organisatie, dat alle anderen weigeren te erkennen dat hij deze zomer de Gaza-oorlog heeft gewonnen, en het daarvoor te belonen.

In ruil voor het stopzetten van het afschieten van raketten, die het Israëlische raketschild Iron Dome gemakkelijk uit de lucht mept, wil Hamas dat er een eind komt aan de beperkte blokkade van Gaza, een uitbreiding van de visserijzone en de aanleg van lucht- en zeehavens, zodat de naar schatting 1.000 miljonairs van Hamas gemakkelijker hun vakantiebestemmingen kunnen bereiken.

Tot grote ontzetting van Hamas schijnen zelfs andere Arabieren en Palestijnen zijn redelijke eisen niet serieus te nemen.

De Palestijnse Autoriteit hoopt weer de controle te krijgen over de Gazastrook, of op zijn minst over de grensovergangen van de kustenclave, die het verloor nadat hij [in de Gazastrook] instortte als een kaartenhuis bij de militaire coup van Hamas in 2007.

En het nieuwe Egyptische regime kan evengoed Israëlisch zijn, gezien alle vijandigheid die het naar verluidt over het hoofd van Hamas uitgiet. Als je de verslagen over de gesprekken in de grote Israëlische en Arabische kranten mag geloven, vormen Egypte en de Joodse Staat zoiets als een verenigd front in de onderhandelingen met Hamas.

Het is onwaarschijnlijk dat Hamas, net als een emotioneel gefrustreerd schoolmeisje, tijdens de nieuwe gevechtspauze terug zal gaan naar de besprekingen in Kaïro. Hamas moet zijn gezicht redden door een soort van overwinning te scoren in de oorlog van een maand, die een enorme verwoesting over Gaza heeft gebracht.

Maar niemand die bij de onderhandelingen is betrokken, zeker niet Israël, zal iets substantieels weggeven zonder dat Hamas er mee instemt te worden ontwapend, wat voor de organisatie nog gevaarlijker zou zijn dan helemaal geen toezeggingen te krijgen.

Hoewel Hamas erin is geslaagd de wereldwijde publieke opinie tijdens de oorlog bedrieglijk te beïnvloeden, weet men ter plaatse wat de werkelijke situatie is. Daarom bevindt Hamas, dat iedereen graag kwijt wil, zich in een situatie met twee verliezers.

Maar voor veel Israëli’s, die weten hoe glibberig Hamas en andere Palestijnse terreurgroepen kunnen zijn, en hoe verzoenend de westerse mogendheden kunnen zijn tegenover dergelijke organisaties, is het eerder genoemde scenario niet goed genoeg.

Ryan Jones.