Zware raketaanvallen op Israël na de gevechtspauze

Onmiddellijk na het aflopen van de gevechtspauze van 72 uur, vrijdagochtend 8 uur plaatselijke tijd, huilden de sirenes in Ashkelon en omliggende regio’s. Sindsdien worden steden in het zuiden van Israël weer heftig beschoten met raketten vanuit de Gazastrook.

Israëlische afweerraketten in actie boven Ashkelon.Israëlische afweerraketten in actie boven Ashkelon.

Volgens berichten van het leger schoten de terroristen vanuit de Gazastrook binnen 45 minuten tien raketten af op Israël. In de eerste vier uur hebben Hamas en Islamitische Jihad 35 raketten en mortiergranaten afgevuurd op Israël.

Het afweersysteem ‘Iron Dome’ vernietigde drie raketten boven Israëls zuidelijke kuststad Ashkelon. Er waren twee gewonden, verscheidene huizen werden beschadigd.

De terreurgroep Islamitische Jihad heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de raketaanvallen, en meldde dat het vanochtend drie Grad raketten op Ashkelon heeft afgeschoten. Volgens militaire informatie hebben de Palestijnen de gevechtspauze al in de nacht gebroken. Op 4 uur kwamen twee raketten neer in de regio Eshkol.

Vanuit de Gazastrook is gemeld, dat duizenden mensen op de vlucht zijn geslagen uit angst voor represailles van de Israëlische luchtmacht. Die kwamen dan ook; om 10.40 uur hervatte het Israëlische leger de aanvallen op Gaza.

Onderhandelingen in Kaïro opgeschort
Hamas zei dat het bereid was om te blijven onderhandelen over een wapenstilstand, zelfs terwijl zijn troepen het zuiden van Israël aanvallen, maar Jeruzalem heeft zijn delegatie teruggeroepen. Volgens een regeringsfunctionaris zijn de indirecte besprekingen in Kaïro opgeschort: ‘Israël voert geen onderhandelingen tijdens beschietingen.’

De Palestijnse delegatie in Kaïro (Fatach) heeft ruzie met Hamas. De Palestijnen zijn het niet eens over de politieke stappen tegenover Israël en Egypte. Hamas geeft zich nog niet gewonnen. De operatie ‘sterke rots’ is nog niet voorbij.

Nu zal blijken hoe sterk de Israëlische afschrikkingsstrategie nog is, zei de Israëlische nationaal-religieuze minister van Handel en Economie Naftali Bennett. ‘Israël moet de onderhandelingen met Hamas in Kaïro helemaal stoppen en eens en voor altijd een eind maken aan de activiteiten in de Gazastrook,’ eiste hij.

‘Zonder een zware slag tegen Hamas zal Israël zijn voordeel van afschrikking verliezen. Daarom verwacht ik dat de regering en het leger onmiddellijk en krachtiger ingrijpen,’ verlangde de voorzitter van het district Negev, Tamir Idan.

Hamas echt ontwapenen
Avi Dichter, een voormalig hoofd van de de Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst, schreef vrijdag op zijn Facebook-pagina, dat het tijd is voor de echte overwinning op Hamas en andere jihadistische krachten die de Gazastrook beheersen. Hij beklaagde zich, dat de westerse wereld niet meer in staat is om zijn vijanden echt te verslaan en oorlogen te winnen, zoals in de Tweede Wereldoorlog.

’69 jaar geleden begrepen de Amerikaanse leiders dat er geen andere manier is om de bloedige oorlog tegen Japan te beëindigen, dan één handeling: het laten vallen van de atoombom op Hiroshima,’ merkte hij op. Hoewel Hamas niet het Japanse leger is en Israël niet de Verenigde Staten, kunnen Israël en zijn westerse critici toch ‘iets leren van het proces dat de VS en Japan doormaakten in die oorlog’.

Nu de raketbeschietingen op zuidelijk Israël zijn hervat onderstreepte Dichter, dat onderhandelingen over een langdurige wapenstilstand ook over de demilitarisering van Gaza moeten gaan. Maar het is een illusie, te denken dat Hamas het met die conclusie eens is. Dat betekent, dat Israël of een andere krijgsmacht Gaza moet binnengaan en de terroristen onschadelijk maken.

Voor de Israëlische radio klaagden de Israëlische gezinnen, die in de afgelopen dagen op verzoek van de regering uit het noorden weer waren teruggekeerd naar het zuiden. Hen was rust beloofd, maar nu is er weer oorlog. In Israël had men dit wel vermoed, omdat Hamas na de recente oorlog niet met successen kan pronken.

Aviel Schneider, NAI, Israel Today staf