Abbas verwijt Israël volken­moord en oorlogsmisdaden

De Palestijnse president Machmoud Abbas heeft in een rede tot de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties Israël beschuldigd van het plegen van ‘volkenmoord’ in Gaza. Voor de ogen van de gehele wereld heeft Israël oorlogsmisdaden gepleegd en een tot nu toe ongekende schaal van vernietiging achtergelaten.

‘Er was geen reden voor deze oorlog,’ verklaarde Abbas, en hij sloot een terugkeer naar de vredesonderhandelingen in de huidige vorm uit. De Palestijnse president kondigde aan, dat hij zich bij de Verenigde Naties zal inspannen voor een resolutie, die Israël dwingt tot het verlaten van die gebieden, die de Joodse Staat in 1967 heeft veroverd.

In die resolutie moet het over een tweestatenoplossing gaan, die ook een tijdschema inhoudt. ‘Het is hoog tijd, dat deze bezetting door kolonisten eindigt,’ zei Abbas. Israël heeft tijdens de laatste negen maanden van onderhandelen de kansen op vrede ondergraven. De Israëli’s gaat het er alleen om, ‘ons land en onze eenheid te splitsen.’

De leiders van veel Arabische landen hebben er de afgelopen weken steeds weer op gewezen, dat de enige oplossing voor het conflict in het Midden-Oosten de erkenning van een Staat Palestina met Jeruzalem als hoofdstad is.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman reageerde scherp op de beschuldigingen van Abbas. Hij zei dat de Palestijnse president met zijn toespraak weer heeft bewezen, dat hij geen partner voor een politiek akkoord zou kunnen en willen zijn. Hij verweet hem ‘diplomatiek terrorisme’.

In kringen rond de Israëlische premier Benjamin Netanyahu werd gezegd, dat de toespraak van de Palestijnse president aanzette tot haat en vol leugens zat.
Er was ook kritiek van de Verenigde Staten. De woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Jen Psaki, noemde de provocerende toespraak beledigend en niet bevorderlijk voor het vredesproces.

Abbas staat na de Gaza-oorlog onder binnenlandse politieke druk. Uit peilingen blijkt dat de radicaal-islamitische Hamas door het conflict aanzienlijk heeft gewonnen aan populariteit – ten koste van de Fatach-partij van Abbas.

NAI.