Israël over Abbas’ rede: Zoiets zegt een vredespartner niet

De felle anti-Israëlische toespraak, die de Palestijnse leider Machmoud Abbas vrijdag hield voor de Algemene Vergadering van de VN, bewijst voor veel Israëli’s weer, dat hij en zijn Palestijnse Autoriteit geen echte vredespartners zijn, en waarschijnlijk de enige hoop op hervatting van de onderhandelingen in de nabije toekomst hebben gedood.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman verweet Abbas ‘diplomatiek terrorisme’. Hij gelooft, dat Abbas met zijn bewering, dat de Gaza-oorlog deze zomer het begin was van een nieuwe Israëlische volkenmoord, probeerde de Palestijnse zaak relevanter te maken temidden van een zee van dringender problemen. ‘Ik kan met geen tijd herinneren, dat het Palestijnse conflict in die mate uit de belangstelling is geraakt als tijdens deze openingszitting [van de VN]’, zei Lieberman voor de Legerradio. ‘Ze praten over alles – Ebola, Irak, ISIS, de Oekraïne. Maar de Palestijnse kwestie bestaat bijna niet.’

Als Abbas iets moest goedmaken na zijn bedreigingen, een ‘verrasend’ nieuw initiatief voor de regio te lanceren, dan moest hij het gehoor shockeren om hun aandacht te trekken. Maar zijn agressieve en overdreven beschuldigende retoriek heeft waarschijnlijk het vredesproces nog verder achterop gebracht in de ogen van de westerse machthebbers, die momenteel minder raakvlakken dan ooit zien tussen de Israëlische en de Palestijnse leiders.

En zo beoordeelden de toonaangevende Israëlische politici de toespraak:
‘Zo praat een vredespartner niet’, benadrukte minister van Çommunicatie Gilad Erdan. ‘Nu is het duidelijk waarom hij (Abbas) vasthoudt aan samenwerking met de terroristische organisatie Hamas, met wie hij de “strijd tegen Israël” deelt.’
Minister van Defensie Moshe Ya’alon meent dat ‘Machmoud Abbas door zijn toespraak bij de VN voor de zoveelste keer bewijst is hij geen leider is die vrede wil (…) en niet echt is geïnteresseerd in een overeenkomst met Israël, gebaseerd op de erkenning van het Joodse nationale thuisland.’

Zelfs de aanhangers van Abbas in de Knesset waren verrast door zijn vurige toespraak tot de VN.
‘Hoewel Israël hardhandig is opgetreden in Gaza en het [de Palestijnen] moeilijk heeft gemaakt, kun je het geen “volkenmoord” noemen,’ zei de leider van de uiterst linkse Meretzpartij, Zahava Gal-On.
Eitan Cabal, een vooraanstaand Knessetlid van de Arbeidspartij, zei dat Abbas’ toespraak vol ‘valse en schandalige uitspraken’ zat, en dat ‘deze woorden veroordeeld behoren te worden door allen die werkelijk naar vrede verlangen.’

Isaak Herzog, de leider van de oppositie en de Arbeidspartij, was het er mee eens, dat Abbas’ rede doorspekt was met leugens en onwaarheden, maar hield er toch aan vast, dat Israël ‘de voorkeur geeft aan Abbas boven Hamas.’ In een gesprek met de Israëlische nieuwssite Ynet besteedde Herzog evenveel tijd aan het scherp bekritiseren van premier Benjamin Netanyahu als aan het bekritiseren van Abbas’ opruiende toespraak.

In kringen rond de Israëlische premier Benjamin Netanyahu werd gezegd, dat de toespraak van de Palestijnse president aanzette tot haat en vol leugens zat. Netanyahu heeft beloofd, maandag in zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties de beweringen van de Palestijnse leider volledig te weerleggen.

Er was ook kritiek van de Verenigde Staten. De woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Jen Psaki, noemde de provocerende toespraak beledigend en niet bevorderlijk voor het vredesproces.

Ryan Jones, NAI.