Netanyahu: Israël heeft het meest morele leger ter wereld

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu spreekt maandag voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Hij zal de over Israël verspreide leugens weerleggen en de waarheid vertellen over de helden van de Israëlische strijdkrachten, ‘het meest morele leger ter wereld’, verklaarde hij voor zijn vertrek naar New York. In de Verenigde Staten kan hij echter ook felle kritiek en protesten verwachten.

Benjamin en Sara Netanyahu.Benjamin en Sara Netanyahu.

Netanyahu wil de uitspraken van de Palestijnse president Abbas in zijn ‘haatrede’ rechtzetten. Die had Israël ervan beschuldigd, oorlogsmisdaden en volkenmoord te plegen in Gaza en elke kans op vrede te saboteren.

De Israëlische regeringsleider maakte ook bekend, dat hij ook zal spreken over het Iraanse streven naar atoomwapens en over het politieke eenzijdige optreden van de Palestijnen. Voor dinsdag staat een gesprek met VN secretaris-generaal Ban Ki-moon op het programma. Voor woensdag is in Washington een gesprek afgesproken met de Amerikaanse president Barack Obama.

Ondertussen heeft Machmoud Abbas steun gekregen voor zijn confronterende koers tegen Israël. De 57 lidstaten van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking zeiden dat ze de inspanningen van de Palestijnen steunen, om toe te treden tot het Internationale Strafhof. Daarmee zouden ze de mogelijkheid hebben om Israëlische politici en officieren aan te klagen wegens vermeende oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en volkenmoord.

Bovendien zetten de islamitische Staten zich er voor in, dat de Verenigde Naties – zoals Abbas eist – een termijn vaststellen voor het vertrek van de Israëli’s uit de ‘bezette gebieden’.

Boycotacties
De Palestijnen krijgen ook steun van de internationale ‘Boycot Israël’ beweging. Die stelden nu uitgerekend in de VS een teken: anti-Israëlische demonstranten verhinderden dit weekeinde in Oakland, Californië, dat een Israëlische vrachtschip gelost kon worden. Ongeveer 200 tegenstanders van Israël hadden in de haven, verdeeld in dag- en nachtploegen, gewacht op de aankomst van het Israëlische vrachtschip en dit vervolgens geblokkeerd.
Sinds augustus spannen tegenstanders van Israël zich in om vrachtschepen uit de Joodse Staat in havens te isoleren.
Naast Oakland waren er soortgelijke acties onder het motto ‘”Blokkeer de Boot” in Seattle en in het Canadese Vancouver.

NAI.