Obama: Gebruik conflict Israël-Palestina niet als excuus voor alle ellende

In zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de VN heeft de Amerikaanse president Barack Obama gezegd, dat de Arabische en islamitische wereld moet stoppen met het gebruik van het Israëlisch-Palestijns conflict als excuus voor alle ellende in het Midden-Oosten.

Al tientallen jaren beweren Arabische leiders, en niet weinig Westerse machthebbers, dat het ontbreken van een tweestatenoplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict uiteindelijk de bron is van alle andere problemen in de regio, of in ieder geval het oplossen van andere problemen onmogelijk maakt.

Obama zei dat hij de situatie nu anders ziet: ‘De situatie in Irak en Syrië en Libië zou iedereen genezen van de illusie, dat het Arabisch-Israëlische conflict de belangrijkste bron is van problemen in de regio,’ zei de Amerikaanse leider. ‘Al veel te lang is dat als een excuus gebruikt, om mensen af te leiden van de problemen in eigen land.’

Twee dagen later deed de Palestijnse leider Machmoud Abbas zijn uiterste best om tegen het standpunt van Obama’s in te gaan, door de Gaza-oorlog van afgelopen zomer af te schilderen als een van de meest destructieve en vernietigende vuurzeeën in de moderne geschiedenis.

Maar Washington was er niet van onder de indruk. ‘De toespraak van president Abbas (…) bevatte beledigende typeringen die diep teleurstellend waren en die wij verwerpen,’ zei buitenlandwoordvoerster Jen Psaki. ‘Dergelijke provocerende uitspraken zijn contraproductief en ondermijnen de inspanningen om een positieve sfeer te creëren en het vertrouwen tussen de partijen te herstellen.’

Ondanks Abbas’ tirade maakte de rest van de toespraak van Obama duidelijk, dat hij Israël onder druk blijft zetten om concessies te doen aan de Palestijnse leiders, ongeacht hoe onbetrouwbaar en vijandig deze worden.

Israel Today staf.