Rellen op de Tempelberg op de dag voor Rosh Hashanah

Woensdagavond bij zonsondergang begint het Bijbelse feest Rosh Hashanah, het Joodse Nieuwjaarsfeest, dat op 25 en 26 september/1 en 2 Tishri wordt gevierd. De Arabische inwoners van Jeruzalem en omgeving zijn op hun eigen manier aan de viering begonnen, met rellen op de Tempelberg.

Archieffoto.Archieffoto.

Woensdagochtend, kort nadat het gebied open ging en voordat niet-moslims naar de Tempelberg mochten opklimmen, begonnen gemaskerde islamitische jongeren brandbommen en stenen te gooien naar de politie op de Tempelberg, die er de orde handhaaft, waardoor gewelddadige rellen ontstonden.

Toen de Israëlische grenspolitie massaal naar de Tempelberg kwam, trokken de relschoppers zich terug in de Al Aqsa moskee en zetten van daaruit hun aanvallen voort. Uiteindelijk doorbraken de Israëli’s de barricades die de jongeren voor de deuren van de moskee hadden opgericht en sloten de deuren af. Hierbij raakte een aantal agenten gewond.

Politiefunctionarissen zeiden, dat de politiemacht op de Tempelberg versterkt blijft gedurende de hoogheilige dagen, waaronder Yom Kippoer (Grote Verzoendag) en Soekot (Loofhuttenfeest), dat een week duurt.

Volgens een politiewoordvoerder waren er geen speciale bedreigingen met betrekking tot de Tempelberg, maar veiligheidstroepen hebben zich voorbereid op alle eventualiteiten, vooral nadat deze week twee Hamas-strijders werden gedood, die op 12 juni drie Joodse jongeren hadden ontvoerd en vermoord.

De Tempelberg, Joodse gebedshuizen en begraafplaatsen en toeristische plaatsen in het hele land worden extra beschermd om elke poging van Hamas tot vergelding te verhinderen. De steden en gemeenschappen in het zuiden, langs de grens met Gaza, worden extra beschermd. Naast het leger zullen 1300 politieagenten daar zorgen voor de bescherming van de bevolking.

NAI.