Abbas: Houd kolonisten ver van de Al Aqsa moskee

De Palestijnse premier Machmoud Abbas heeft tijdens een conferentie in Ramallah zijn landgenoten opgeroepen om de Al-Aqsa moskee op de Tempelberg in Jeruzalem ‘met alle middelen’ te verdedigen tegen ‘Joodse kolonisten’.

Gemaskerde Arabische stenengooiers, vrijdag in het oostelijke deel van Jeruzalem.Gemaskerde Arabische stenengooiers, vrijdag in het oostelijke deel van Jeruzalem.

‘Dit is onze Al Aqsa (…) ze hebben geen recht om die te betreden en te ontheiligen,’ zei Abbas, nadat er daar alweer botsingen waren tussen gemaskerde Arabische stenengooiers en de Israëlische politie. Al weken zijn er op de Tempelberg bijna dagelijks confrontaties: Moslimjongeren bouwen er prikkeldraad-barricades, en gooien stenen, vuurwerk en brandbommen naar de politie. Daarmee willen ze bereiken, dat het terrein boven de Westelijke Muur (‘Klaagmuur’) volledig ontoegankelijk is voor Joodse bezoekers.

Nu hebben niet-Joodse bezoekers slechts enkele uren toegang tot het terrein, waar ooit de Joodse tempel stond en vandaag de Al Aqsa moskee en de Rotskoepel met zijn beroemde gouden koepel staan. Niet-moslims moeten vaak uren in de rij staan om op het Tempelplein te komen, omdat ze alleen via de Mughrabipoort (of Marokanenpoort) naar binnen mogen. De overige negen poorten zijn voorbehouden aan moslims.

Israël heeft, na de verovering van Jeruzalem in de Zesdaagse Oorlog (1967), de ​​soevereiniteit over het terrein bijna volledig afgestaan aan de Jordaanse Waqf Stichting. Het is verboden voor niet-moslims om op het terrein te bidden of andere religieuze activiteiten uit te voeren.

De Tempelberg ligt in het oostelijke deel van de hoofdstad, die de Palestijnen voor zichzelf opeisen. ‘Jeruzalem is de parel in de kroon en de eeuwige hoofdstad van de Palestijnse Staat’, benadrukte Abbas. In de islam wordt de Tempelberg als de derde heiligste plaats beschouwd, na Mekka en Medina – hoewel Jeruzalem niet in de Koran wordt genoemd. Gezegd wordt dat de profeet Mohammed hier zijn beroemde nachtelijke reis heeft gemaakt.

In Gaza heeft de radicaal-islamitische Hamas opgeroepen tot een ‘demonstratie voor Al Aqsa’. Enkele honderden mensen liepen door de straten met groene vlaggen, die zowel voor Hamas als voor de islam staan. Een van de Hamas-leiders, Ismail Radwan, riep ‘onze mensen in Jeruzalem en de Westbank’ op om ‘de Al Aqsa te verdedigen’.

Israëlische waarnemers hebben verbaasd geluisterd naar de woordkeuze van Machmoud Abbas, de ‘vredespartner’ van Israël:
Volgens zijn uitleg is iedere Jood die de Tempelberg wil betreden, een ‘kolonist’. Het betreden van de Al Aqsa moskee en de Rotskoepel is ten strengste verboden voor niet-moslims. Toch waarschuwt Abbas openlijk voor ‘ontheiliging’.
Klaarblijkelijk worden hier racistische antisemitische vooroordelen gevoed, volgens welke de aanwezigheid van Joden in de buurt van een moskee het gebied al ‘ontheiligt’.
En met zijn oproep, ‘met alle middelen’ te verdedigen, heeft Abbas zich niet alleen aan de kant van de relschoppers geplaatst, hij heeft ook het gebruik van geweld aangemoedigd . Daarnaast toont zijn oproep, wat hij onder vrijheid van godsdienst verstaat.

De Palestijnen willen bereikten, dat de Verenigde Naties Israël dwingt zich terug te trekken tot de grenzen van 1967. Daarmee zouden de Tempelberg en de Westelijke Muur, die tot de Zesdaagse Oorlog door Jordanië werden geregeerd, bij ‘Palestina’ behoren. En daar zijn volgens Abbas Joden ongewenst, als soldaten en als inwoners. De eis van een ‘Judenrein’ Palestina moet duidelijk met alle middelen worden doorgezet.

Omdat de Jeruzalemse sneltram het oostelijk deel met het westelijke deel van Jeruzalem verbindt , geldt deze sinds kort als ‘zionistisch’ en wordt hij ook regelmatig bekogeld met stenen, zodat herhaaldelijk beschadigde wagens uit de dienst moeten worden genomen. Het protest van het Westen tegen de opruiing en provocatie van het Palestijnse leiderschap blijft echter uit – alleen wordt Israël voortdurend gewaarschuwd om terughoudendheid te betrachten.

Tommy Müller.