Angst voor aanvalstunnels groeit in Noord-Israël

Inwoners van het noorden van Israël vrezen, dat de sjiitische terreurgroep Hezbollah ondergrondse tunnels van Libanon naar Israël heeft gegraven. Deze tunnels kunnen – naar het voorbeeld van Hamas in Gaza – worden gebruikt voor een toekomstige oorlog. Er zijn echter tot nu toe geen duidelijke bewijzen. Bewoners in het grensgebied meldden verdachte geluiden uit de ondergrond.

In juli en augustus werd tijdens de militaire operatie ‘Sterke Rots’ duidelijk hoe kwetsbaar Israël is door tunnels. Wat begon als een schotenwisseling met raketten met Hamas, escaleerde tot een hard grondoffensief, toen bleek dat de Palestijnse terroristen tientallen geheime ondergrondse gangen hadden gegraven, om ongemerkt Israël binnen te gaan en terroristische acties uit te voeren.

Het Israëlische leger heeft nu bekendgemaakt, dat een zoektocht tot nu toe geen ondergrondse gangen aan de noordelijke grens heeft ontdekt. ‘We kunnen er op dit moment niets definitiefs over zeggen. De situatie is anders dan in de Gazastrook’, zei Yair Golan, commandant van de Israëlische strijdkrachten aan de Libanese en Syrische grens, voor de legerradio. ‘Het idee om je ondergronds te verplaatsen is niet vreemd voor Hezbollah. Dus concentreren wij ons momenteel op de hypothese dat er tunnels zijn. We zoeken ernaar en zullen ze vernietigen.’

Het Israëlische leger werkt momenteel koortsachtig aan de ontwikkeling van een technologie, die het mogelijk maakt om ondergrondse tunnels op te sporen. Men hoopt binnen twee jaar een bruikbaar resultaat te hebben.

Israëlische militaire deskundigen denken dat Hezbollah veel gevaarlijker is dan Hamas. Yair Golan is echter van mening, dat Hezbollah, dat in de Syrische burgeroorlog aan de kant van president Bashar al-Assad strijdt, momenteel geen conflict met Israël wil veroorzaken. En als ze dat toch doen, dan zou Israël zich onmiddellijk massaal verdedigen, waarschuwt Golan.
Maar de commandant herinnert er wel aan, dat het wapen- en rakettenarsenaal van de door Iran gesteunde Hezbollah waarschijnlijk tien keer sterker en groter is dan dat van Hamas. De sjiitische strijders gelden als goed opgeleid en zeer gedisciplineerd.

In de afgelopen weken waren er enkele incidenten in de grensstreek. Onder andere werden twee Israëlische soldaten gewond bij een bomexplosie. Israël reageerde met artillerievuur op een Hezbollah-kamp in Zuid-Libanon. ‘We zullen hier boven niet zo goed worden beschermd tegen raketaanvallen als in het zuiden door de Iron Dome’, aldus Golan. Het raketafweersysteem had 90 procent der vanuit de Gazastrook afgevuurde raketten in de lucht vernietigd.

Het Israëlische leger en Hezbollah hebben steeds een wederzijdse afschrikking, om het evenwicht te houden. Golan waarschuwt echter voor oververhitting van de huidige situatie. ‘ Op zeker moment wordt de pijndrempel bereikt. Op zeker moment heeft men genoeg van de terughoudendheid, op zeker moment worden andere, hardere maatregelen genomen.’

NAI.