Babymoordenaar geëerd als ‘heldhaftige martelaar’

• Fatach prijst moord door Hamaslid,
• Haniyeh spuugt in de bron waaruit hij drinkt,
• Toegang tot vrijdaggebed op Tempelberg beperkt,
• Politie en reddingsdiensten zijn paraat.

Familieleden van de moordenaar met zijn foto.Familieleden van de moordenaar met zijn foto.

Vooraanstaande Palestijnen hebben de terreuraanslag op een tramhalte in Jeruzalem, waarbij woensdag een drie maanden oude baby werd gedood, verwelkomd. De moordenaar Abdelrachman Shaludeh, een fervent aanhanger van de radicaal-islamitische Hamas, was een ‘heldhaftige martelaar schreef Sultan Abu Al-Einein, een senior adviseur van de Palestijnse president Machmoud Abbas, op Facebook.

In de overwegend Arabische wijk Silwan in Jeruzalem, waar de moordenaar met zijn familie woonde, hing de Fatach-partij van Machmoud Abbas posters op waarop de terrorist wordt geprezen als ‘held en martelaar’ die met succes een ‘aanval tegen kolonisten in bezet Jeruzalem’ heeft uitgevoerd.

Ook Ismail Haniyeh, een belangrijke Hamas-functionaris, prees Shaludi als martelaar in een toespraak op de Islamitische Universiteit in Gaza. Dat leidde tot verontwaardiging in Israël, want eerder deze week werd bekend dat Haniyeh zijn zieke dochter liet behandelen in een kinderziekenhuis in Tel Aviv. Eerder waren zijn zus en een kleindochter al medisch behandeld in Israël.

Deze vrijdag zijn de politie en reddingsdiensten in Jeruzalem in de hoogste staat van paraatheid gebracht. Gevreesd wordt dat er na het islamitische vrijdaggebed massale rellen tegen Joodse instellingen kunnen plaatsvinden. Ook worden wraakacties van Joden tegen Arabieren niet uitgesloten. Enkele honderden militairen bewaken de brandpunten van de hoofdstad, vooral de Oude Stad en wijken zoals Issawiya, French Hill en Silwan. De toegang tot de Tempelberg wordt alleen toegestaan ​​aan mannen die minstens 40 jaar oud zijn; voor vrouwen geldt geen leeftijdsgrens.

Een politiewoordvoerder zei, dat de politie met beslistheid zal optreden en een ‘zero tolerance’-beleid voert tegenover ieder die probeert de vrede te verstoren. Hij vertelde ook, dat nieuwe methoden voor het verzamelen van informatie worden toegepast, waaronder surveillance-balonnen.

Tommy Müller e.a.