Egypte sloopt huizen voor bufferzone langs Gazastrook

Egypte richt langs de 13 km lange grens met de Gazastrook een 500 meter brede bufferzone in. Daarvoor worden ongeveer 800 woningen gesloopt, en 10.000 mensen moeten verhuizen. De regering in Caïro wil zo verhinderen, dat radicale islamisten in Gaza Egyptisch grondgebied binnenvallen.

Bij een zelfmoordaanslag zijn vrijdag in de noordelijke Sinaï 31 Egyptische soldaten gedood. Daarop heeft de regering in Kaïro voor grote delen van het Sinaï-schiereiland de noodtoestand uitgeroepen en de grensovergang bij Rafah gesloten.

Palestijnen in Gaza berichtten over dagelijkse explosies aan de andere kant van de grens (foto). De Egyptische bewoners werden met geweld verdreven. Velen hadden de opdracht gekregen om hun huis binnen 48 uur te verlaten. Pas na gewelddadige protesten heeft het leger de termijn verlengd. Vermoedelijk zal de regering de getroffenen compenseren, maar tot nu toe hebben die geen geld ontvangen.

Gaza betrok tot nu toe de meeste goederen uit Egypte via smokkeltunnels. De ingangen waren verborgen in huizen in het grensgebied. Hamas, dat over de Gazastrook regeert, hief invoerrechten op de smokkelwaar. De Egyptische president Al-Sisi treedt daar nu hard tegen op. Veel Gaza-Palestijnen zijn ontzet.

De regering in Kaïro beschuldigt Hamas van steun aan de islamistische groepen in de Sinaï. Die hebben in de afgelopen maanden telkens weer bloedige aanslagen gepleegd op het Egyptische leger. Al-Sisi is ervan overtuigd dat de daders verbonden zijn met de gehate Moslimbroederschap en Hamas. Ook de laatste zware aanval in de Sinaï komt voor rekening van Hamas, zei de vice-minister van Binnenlandse Zaken generaal-majoor Samih Baki in de Arabische krant Al-Sharq al-Awsat. Er werd gezegd dat de aanvallers door tunnels van Gaza naar de Sinaï waren gegaan.

Volgens de bevindingen van de Israëlische militaire inlichtingendienst bestaat er werkelijk een uitwisseling en ook gezamenlijke oefeningen tussen de extremisten in Gaza en die in de Sinai.
Weliswaar waren de Egyptische jihadisten zelfs naar het oordeel van Hamas té radicaal. Hamas ontkent dan ook fel dat het iets te maken heeft met de aanslagen op de Egyptenaren.

Het Egyptische leger heeft na de val van de Moslimbroederschap-president Morsi duizenden smokkeltunnels naar Gaza verwoest. Nu wil Egypte het islamistische regime in Gaza verder isoleren: Kaïro heeft aangekondigd dat het oorlogsschepen voor de kust van Gaza zal sturen, om ook de smokkel over zee te stoppen.

NAI.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *