Explosies bij Libanese grens verwonden twee soldaten

In de buurt van een Israëlische militaire post op de Golan-hoogvlakte waren dinsdagmiddag twee explosies. Twee Israëlische soldaten raakten gewond door scherven. De twee behoren tot een genie-eenheid en zijn experts in het opruimen van bommen. Ze werden overgevlogen naar het Rambam-ziekenhuis in Haifa en zijn buiten levensgevaar..

Een Israëlische patrouille langs de noordelijke grens. Bron: IDF.Een Israëlische patrouille langs de noordelijke grens. Bron: IDF.

Als antwoord heeft het Israëlische leger 40 artilleriegranaten afgeschoten op stellingen van Hezbollah in Zuid- Libanon. De Israëlische minister van Defensie Moshe Ya’alon zei dat Hezbolla de explosieven had geplaatst en ontstoken. Hij stelde echter ook de Linanese regering verantwoordelijk voor het incident.

De terroristische groepering Hezbollah heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslagen. De Hezbollah televisiezender Al Manar TV meldde, dat de aanval een vergelding was voor de dood van Hezbollah- strijder Ali Hassan Haidar vorige maand. Die was in Libanon bij een explosie gedood, waar volgens Hezbollah de Israëlische inlichtingendienst de hand in had.

De preciese omstandigheden van deze bomaanslag zijn nog onduidelijk. Mogelijk waren de Israëlische soldaten op weg in een gepantserd voertuig in de buurt Mount Dov. Het leger waarschuwde voor mogelijk nog meer bommen in het gebied. Drones onderzoeken het gebied vanuit de lucht.

Langs de 80 km lange Israëlische noordgrens met Libanon is het sinds 2006 relatief rustig geweest. Zondag was er echter bij Mount Dov een schietpartij tussen indringers en Israëlische soldaten. Een van de infiltranten werd neergeschoten maar kon ontkomen naar Libanon. De VN vredestroepen hebben gezegd het incident te onderzoeken.

NAI.