Geweld bij Tempelberg, tram en begraafplaats

• Maandagochtend botsingen op de Tempelberg,
• Veel Jeruzalemse sneltrams beschadigd,
• Gevechten van politie met Arabische jongeren,
• Joodse graven op Olijfberg vernield.

De politie sloot de relschoppers op in de Al Aqsa moskee.De politie sloot de relschoppers op in de Al Aqsa moskee.

Maandagochtend vroeg waren er opnieuw botsingen tussen de politie en jonge islamitische relschoppers op de Tempelberg. Israëlische veiligheidstroepen bestormden het gebied rond 7 uur, nadat het Palestijnse relschoppers daar stenen hadden verzameld en barrières met prikkeldraad hadden gebouwd.

Er waren de afgelopen dagen steeds weer conflicten op de Tempelberg, rond de islamitische Rotskoepel en de Al Aqsa moskee. Arabische relschoppers willen verhinderen dat Joden tijdens het Loofhuttenfeest het terrein betreden.

Volgens de Legerradio werd de politie vanmorgen vroeg bekogeld met stenen, brandbommen en vuurwerk. De relschoppers konden de moskee ingedrongen worden, die door ordetroepen was omsingeld. De politie verwijderde de barrières van prikkeldraad, zodat om 7.30 uur de toegang tot het terrein weer mogelijk was.

Van de tien poorten naar het terrein is er slechts een, de Mughrabipoort (bij de loopbrug bij de Westelijke Muur) geopend voor niet-moslims. Ook bij deze toegang waren er rellen.

Zondag zijn enkele tientallen Palestijnen gewond geraakt in gevechten met de politie. De politie meldde, dat de gemaskerde jongeren hen met een brandbare vloeistof hadden bespoten.

Zaterdagavond, na het einde van de shabbat, werd de Jeruzalemse sneltram herhaaldelijk aangevallen met stenen in het overwegend Arabische oostelijke deel van de stad. Verscheidene ramen werden gebroken, er waren geen gewonden. De wagens moeten worden gerepareerd; er rijden momenteel 40 procent minder trams dan normaal. De politie wil nu versterkt aanwezig zijn in de probleemwijken Shuafat en Beit Hanina.

Op de Olijfberg werd de grafsteen van de bekende rabbijn Yisrael Dan Taub vernield, evenals tientallen andere graven. Grafstenen werden gebroken en omgegooid. Dit gebeurde op een deel van de begraafplaats dat is gereserveerd voor rabbijnse leiders. De plaats wordt met videocamera’s bewaakt; het politie-onderzoek duurt voort. In de afgelopen maanden zijn er honderden klachten geweest over het schenden van joodse graven op de Olijfberg en het bekogelen van bezoekers door Arabieren.

NAI.