Hamas: Geef ons de West­bank, en wij vernietigen Israël

Aan ieder die nog niet begrijpt, waarom Israël niet gewoon instemt met de Palestijnse eisen voor een onafhankelijke Staat en zo een einde maakt aan het conflict, heeft Hamas afgelopen week gelukkig weer eens een duidelijk antwoord gegeven in een interview met Arabische media.

Hamas’ medeoprichter Machmoud al-Zahar vertelde aan de in Ramallah gevestigde Palestijnse krant Al-Ayyam, dat als zijn organisatie ‘wat die [in Gaza] heeft, of slechts een klein deel ervan, kon overbrengen naar de Westbank, we de strijd van de laatste belofte [om Israël te vernietigen] zouden kunnen beslissen, met een snelheid die niemand zich kan voorstellen.’

Onlangs hebben Westerse machthebbers, met name de Amerikaanse president Barack Obama, geprobeerd om onderscheid te maken tussen Hamas en de islamitische extremisten van ISIS (nu bekend als de Islamitische Staat). Maar al-Zahar erkende gewoon dat de doelen van Hamas grotendeels identiek zijn met die van ISIS, alleen op kleinere schaal. ‘Sommigen zeggen, dat Hamas een islamitische emiraat wil oprichten in Gaza. Dat willen we niet, we willen een islamitische Staat opbouwen in geheel Palestina,’ zei al-Zahar.

Degenen die er bij Israël op aandringen om de Westbank (het Bijbelse Judea en Samaria) af te staan, kunnen argumenteren dat Hamas kan dromen wat het wil, maar dat het de ‘gematigde’ Palestijnse Autoriteit is die een onafhankelijke Palestijnse Staat zou besturen.

Maar zij vergeten, dat Hamas eerder heeft laten zien dat democratie geen hindernis is voor zijn ambities. In 2006 won Hamas op een handige manier de Palestijnse parlementsverkiezingen. En toen het om die reden niet mocht regeren, richtte Hamas zijn wapens op de Palestijnse Autoriteit en greep snel de macht over Gaza.

Recente opiniepeilingen hebben erop gewezen, dat Hamas die prestatie op de Westelijke Jordaanoever zou herhalen indien Israël zijn troepen zou terugtrekken en de Joodse nederzettingen ontruimen.

Uit een vorige week gehouden enquête van het Palestijnse Centrum voor Beleid en Onderzoek bleek, dat als er nu verkiezingen worden gehouden, Hamas-leider Ismail Haniyeh uit Gaza de nieuwe president van de Palestijnse Autoriteit zou worden met 55 procent van de stemmen, terwijl de huidige president Machmoud Abbas slechts 38 procent van de stemmen krijgt.

De peiling laat zien dat Hamas veel steun geniet op de Westbank (38 procent van de kiezers zou er op stemmen; een maand gelden lag dit cijfer nog hoger). Dat maakt de dreiging van al-Zahar geloofwaardiger, om de militaire uitrusting van Hamas te verplaatsen naar de Westbank en de belangrijke bevolkingscentra van de Joodse Staat ernstig te bedreigen.

Ryan Jones; Arabische vertaling: Palestinian Media Watch.