Hamasleider laat zijn dochter in Israël behandelen

Ismail Haniyeh is een van de hoogste leiders van Hamas. Uitgerekend hij laat zijn dochter in een Israëlisch ziekenhuis behandelen.

Haniyeh tijdens een 'overwinningsviering' na de jongste Gaza-oorlog.Haniyeh tijdens een ‘overwinningsviering’ na de jongste Gaza-oorlog.

Zij werd voor een medische spoedbehandeling naar een Israëlisch ziekenhuis gebracht, nadat er bij een routine-ingreep complicaties waren opgetreden. Het verblijf van een week van zijn dochter in een ziekenhuis in Tel Aviv wordt door de autoriteiten noch bevestigd noch ontkend.

Haniyeh, die 13 kinderen heeft, is de leider van het islamistische Hamas in de Gazastrook en geldt als een van hun hoogste functionarissen. Hij fungeert ook als plaatsvervanger van Hamas-baas Khaled Meshaal, die in Qatar woont. Twee bronnen, een Palestijn en een buitenlandse diplomaat die van de zaak afweten, hebben geweigerd de naam van de dochter noemen, en hebben gevraagd om uit respect voor haar privacy geen details aan de openbaarheid vrij te geven. Maar zij bevestigden tegenover de media de behandeling van het meisje in Tel Aviv.

Net als de veel andere Hamas-functionarissen bracht ook Haniyeh het grootste deel van de 50-daagse Gaza-oorlog door in onderaardse bunkers. Veel van deze bunkers bevinden zich recht onder ziekenhuizen. Haniyehs woning in het noordelijke deel van de Gazastrook werd bij een Israëlische luchtaanval vernietigd.

Tijdens de Gaza-oorlog en ook nog daarna werden tientallen patiënten uit de Gazastrook in Israëlische ziekenhuizen behandeld. Een Israëlische politicus lichtte toe, dat normaliter een verzoek van een Palestijnse arts nodig is om een patiënt over de grens te mogen brengen – wanneer de arts vindt dat een behandeling in Israël nodig is. De politicus wees erop dat Haniyeh er zelf mogelijk niet direct bij betrokken is geweest.

Israëlische media berichtten, dat een nicht van Haniyeh vorig jaar in november in een Israëlisch ziekenhuis zou zijn behandeld. Zijn schoonmoeder lag in juni in een ziekenhuis in Jeruzalem.
Eveneens in juni werd Amina Abbas, de vrouw van de president van de Palestijnse Autoriteit, in een privékliniek in de buurt van Tel Aviv aan een been geopereerd.

NAI.