Hezbollah liet met twee bommen zijn spierballen zien

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft de soldaten aan de noordelijke grens geprezen, die dinsdag na een dubbele bomaanslag door Hezbollah-terroristen snel en professioneel hebben gehandeld. ‘We hebben bewezen dat we op elke poging tot een aanslag krachtig kunnen reageren, zei de regeringsleider.

Door de twee explosies op de Golan-hoogvlakte werden twee Israëlische soldaten gewond. De bommen waren verstopt aan de Israëlische kant van de grens, in de buurt van een militaire post, en ontploften een half uur na elkaar.

Hezbollah heeft met de aanvallen een duidelijk signaal afgegeven, schrijven Israëlische commentatoren vandaag. Evenals de Libanese regering is Hezbollah van mening, dat Mount Dov, ook bekend als Shebaa Farms, Libanees grondgebied is. Zowel Israël als de Verenigde Naties zien dit anders.

Het gaat om een strook grond tussen Libanon en de (toen Syrische) Golanhoogten, waar in de tijd van het Franse mandaat de grens niet goed was afgebakend. Het terrein zou feitelijk bij Libanon horen, maar bleek door Syrië te worden bestuurd toen Israël in de Zesdaagse Oorlog de Golanhoogten veroverde.

Hezbollah wil zich naar de bevolking profileren als ‘verdediger van Libanon’, wat ook is gelukt. De sjiitische Hezbollah geldt als militair sterk, maar heeft grote verliezen geleden, omdat ze tegen de rebellen in Syrië vochten en in Irak tegen de soennitische jihadisten van de Islamitische Staat. Met de bomaanslagen wilde de radicale militie blijkbaar laten zien dat hij nog steeds aanwezig is in Zuid-Libanon.

NAI, Wikipedia.