Hoge officier: Hamas bouwt reeds nieuwe raketten

Hamas heeft de productie van raketten weer ter hand genomen, verklaarde brigadegeneraal Shachar Shochat, de commandant van de Israëlische luchtafweer, in een interview met de Times of Israel. Het bouwen van de projectielen zou voor de terreurgroep echter moeilijker zijn dan voorheen, omdat de invoer van goederen naar Gala strenger wordt bewaakt.

Een Israëlische soldaat beoordeelt de schade nadat op 22 juli een raket uit Gaza insloeg in Yehud.Een Israëlische soldaat beoordeelt de schade nadat op 22 juli een raket uit Gaza insloeg in Yehud.

De generaal benadrukte dat het afweersysteem Iron Dome tientallen, zo niet honderden levens heeft gered .Zonder dit luchtverdedigingssysteem zouden er in Israël duizenden gewonden zijn geweest, en de infrastructuur zou zwaar zijn vernield.

Shochat nam het Israëlische leger krachtig in bescherming tegen verwijten, dat het onvoldoende rekening gehouden zou hebben met de Palestijnse bevolking. Volgens opgaven van de Verenigde Naties en Hamas zijn er in de Gazastrook 2100 mensen om het leven gekomen. De Palestijnen beweren dat tweederde tot driekwart van de doden burgers waren. Het Israëlische leger spreekt daarentegen van minstens 1000 gedode strijders van Hamas en andere terreurgroepen.

De generaal benadrukte, dat Israël zich maximaal heeft ingespannen om niet-betrokkenen geen leed te berokkenen. Men heeft de doelen zeer zorgvuldig uitgezocht en alle acties in real time geobserveerd. Daarbij zijn fouten opgetreden, maar die zijn in een oorlog niet te vermijden. ‘Andere legers kunnen van ons leren hoe het effect op niet-strijders kan worden beperkt.’ Israël betreurt de dood van onschuldige burgers. Maar aan de andere kant van het front heeft niemand de dood van Daniel Tregerman betreurd. De vierjarige Joodse jongen werd in kibboets Nachal Oz bij een granaataanval gedood.

NAI.