‘Iraanse nucleaire site door buitenlandse macht verwoest’

De explosie, die begin van de week een zeer geheime installatie voor kernproeven in Iran verwoestte, is door een vreemde mogendheid veroorzaakt, meldde de krant Al Rai in Koeweit, verwijzend naar Europese diplomaten.

Premier Netanyahu waarschuwde in een toespraak tot de Verenigde Naties voor het nucleaire programma van Iran.Premier Netanyahu waarschuwde in een toespraak tot de Verenigde Naties voor het nucleaire programma van Iran.

Vermoedelijk heeft Teheran vervolgens opdracht gegeven aan de gelieerde Hezbollah terroristen in Libanon om als vergelding twee bommen te plaatsen op de Golanhoogten. Door de ontploffingen raakten twee Israëlische soldaten gewond.

De krant vermoedt, dat Israël achter de aanval op de Iraanse testsite zit. Westerse inlichtingendiensten gaan er volgens het bericht van uit, dat Iran op het terrein heeft getest, hoe kernkoppen in raketten kunnen worden ingebouwd.

In de zware explosie op het militaire terrein Parchin, 30 kilometer ten zuidwesten van Teheran, werden volgens Iraanse officiële informatie twee arbeiders gedood. De schokken waren kilometers ver te voelen. Op wel 15 kilometer afstand braken ramen, en op het militaire terrein woedde een grote brand.
Iran heeft geen informatie gegeven over de exacte volgorde van de gebeurtenissen en de gevolgen daarvan.
Aan vertegenwoordigers van het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) wordt al jaren de toegang tot deze installatie geweigerd.

Foto's van een Franse satelliet, geplaatst op de website israeldefense.com. Klik op de foto voor een vergroting.Foto’s van een Franse satelliet, geplaatst op de website israeldefense.com. Klik op de foto voor een vergroting.

Ondertussen werden satellietfoto’s geëvalueerd. Militaire deskundigen zeiden hierover, dat de foto’s op een aanslag wezen. In het militaire complex zijn tal van gebouwen, waaronder bunkers, verwoest. De vermoedelijke nucleaire testsite was van de aardbodem geveegd. In totaal zijn twaalf gebouwen grotendeels vernietigd.

De regering in Jeruzalem heeft na de explosie in Iran geen officiële uitspraak gedaan. Premier Netanyahu heeft in de afgelopen weken meermalen openlijk gesteld, dat Israël een nucleaire bewapening van Iran niet zal accepteren.

NAI.