Israëlische Arabieren vechten voor Islamitische Staat

De Israëlische politie en de binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet gaan ervan uit, dat tientallen Israëlische Arabieren van plan zijn het land te verlaten en zich aan te sluiten bij de jihadisten van de Islamitische Staat (IS).

Ten minste 30 Israëlische Arabieren vechten al voor de Islamitische Staat, voor het radicale Nusra-front en andere extremistische groepen. Een Israëlische Arabier, Achmed Habashi (24) werd als strijder voor de IS in Irak gedood

Arabieren met de Israëlische nationaliteit vormen ongeveer een vijfde van de Israëlische bevolking. De meesten van hen zijn moslims. Velen zijn loyaal aan de Joodse Staat, andere hebben meer op met de Palestijnen. Israëlische Arabieren zijn vrijgesteld van de dienstplicht

Wanneer Israëlische Arabieren van plan zijn zich bij de Islamitische Staat aan te sluiten, worden zij gewoonlijk door smokkelaarsbendes via de Turkse badplaats Antalya naar Syrië gebracht. Israëlische instanties hebben bevestigd dat drie mannen van rond de 20 jaar uit Yafia in Galilea afgelopen week hun vaderland richting Turkije hebben verlaten, om in Syrië of Irak te gaan vechten. De drie mannen zeiden tegen hun respectievelijke families, dat ze in Turkije met vakantie zouden gaan. Een vierde vriend was met hen meegereden, maar veranderde later van gedachten en kwam weer terug. Thuis vertelde hij zijn vrienden en familie over de plannen

Buren berichtten, dat de politie en agenten van Shin Bet bij de gezinnen langs zijn geweest en hun huizen hebben doorzocht. Ook zouden familieleden zijn ondervraagd zijn

In een ander geval werd een Israëlische Arabier uit Qalansawe door de Syrische geheime dienst gearresteerd, nadat hij getracht had Syrië binnen te komen. Enkele maanden geleden was de zoon van de man verdwenen, hoewel hij eigenlijk maar kort weg zou blijven. Een vriend van hem vertelde later dat hij naar Syrië zou zijn gegaan. ‘Ik ben er zeker van dat mijn zoon zich niet bij de rebellen wilde aansluiten,’ verklaarde de vader tegenover de Israëlische krant Yisrael Hayom. ‘Hij is een nieuwsgierige jongen en hij reist graag. Vandaag is hij jarig, en ik hoop zo dat hij vrijgelaten wordt. Wij slapen al maanden slecht, ons leven is zo leeg zonder hem.’

De terugkeerders zijn een groot gevaar. Als door de IS geradicaliseerde strijders in hun vaderland terugkomen, kunnen zij de oorlog daarheen meenemen. Volgens schattingen strijden ook reeds 2000 Europeanen voor de Islamitische slachtersbende. Vast staat dat de radicale jihadisten de Joodse Staat steeds dichter naderen

NAI.