Kort nieuws: SodaStream, EU, armoede, VN, Zoabi

De Italiaanse voormalige minister van Buitenlandse Zaken Federica Mogherini (41; foto), de nieuwe Hoge Vertegenwoordiger voor het Buitenlands- en Defensiebeleid van de EU (kortweg Buitenlandchef), neemt op 1 november dit ambt over van de Britse Catherine Ashton.

Zij maakt haar eerste buitenlandse reis in haar nieuwe functie naar Jeruzalem en Ramallah. Blijkbaar ziet ze hier de grootste behoefte aan actie in het Midden-Oosten.

Internationale activisten hadden opgeroepen tot een boycot van SodaStream, omdat het bedrijf apparatuur voor frisdranken produceert in de ‘bezette gebieden’. Nu heeft SodaStream besloten zijn fabriek in de Palestijnse gebieden, in de buurt van Ma’ale Adumim, te sluiten. Hierdoor verliezen een paar honderd Palestijnen hun baan.

Het controversiële Arabische Knessetlid Hanin Zoabi mag zes maanden niet deelnemen aan de parlementaire sessies. Ze was opgevallen door scherpe anti-Israëlische verklaringen, en wordt ook vervolgd omdat ze de politie zou hebben bedreigd. Bij een stemming in de Knesset stemden 68 afgevaardigden voor de zes maanden uitsluiting van Zoabi, slechts 16 stemden tegen.

De VN-Veiligheidsraad heeft zich in een spoedoverleg gebogen over de Israëlische plannen, om nieuwe huizen te bouwen voorbij de ‘groene lijn’, dat wil zeggen de grenzen van 1967. Secretaris-generaal Ban Ki-moon zei dat hij ‘gealarmeerd’ was; er zou steeds meer twijfel zijn over de vraag of Israël echt vrede met de Palestijnen wil.
Israëls VN-ambassadeur Ron Prosor antwoordde, dat er vele bedreigingen zijn in het Midden-Oosten – de Joodse aanwezigheid in het Joods thuisland hoort daar niet bij. Jeruzalem is de eeuwige hoofdstad van Israël, en zal een vrije en open stad voor alle mensen moeten blijven.

Meer dan 800.000 kinderen in Israël leven onder de armoedegrens. Dit blijkt uit een rapport van het UNICEF. Dit is het vierde hoogste percentage bij de geïndustrialiseerde landen. Bijzonder getroffen zijn kinderen uit Arabische en ultraorthodoxe gezinnen.

NAI.