Meerderheid Palestijnen: Hamas won de Gaza-oorlog

Na de 50-daagse oorlog met Israël is Hamas in eigen land populairder geworden, bleek uit een dinsdag gepubliceerde Palestijnse opiniepeiling. Deze liet zien, dat de Israëlische militaire operatie ‘Sterke Rots’ alleen de seculiere Fatach-partij heeft geschaad, maar niet de islamistische Hamas. De reputatie van de Hamas-leiding is toegenomen, de meeste Palestijnen zien de radicale islamisten als de winnaars van het recente militaire conflict.

Medewerkers van het Jerusalem Media & Communication Center, een Palestijnse niet-goevernementele organisatie in Oost-Jeruzalem, hadden tussen 15 en 19 oktober 1.200 Palestijnen geïnterviewd uit de Westbank en de Gazastrook.
De meerderheid, 53 procent, verklaarde in te stemmen met de oorlog. Slechts één op de vijf zei dat hij tegen de oorlog met Israël was.
Uit het onderzoek bleek, dat het deel van de mensen dat de militaire operaties tegen Israël goedkeurt, is gestegen van 31 procent voor de oorlog tot 42 procent nu.

In april 2014 sprak slechts 16 procent van de respondenten zijn vertrouwen uit in Hamas; in oktober zei 25 procent te vertrouwen op Hamas.
Daarnaast is nu een duidelijke meerderheid van 61 procent van de respondenten van mening dat de raketten van Hamas goed zijn voor het bereiken van Palestijnse doelen.
Het onderzoek laat ook zien, dat minder Palestijnen de vredesonderhandelingen met Israël steunen. In april was 54 procent van de Palestijnen ervoor, nu nog maar 52 procent.

Voor de oorlog vertrouwde 41 procent van de respondenten de Fatach-partij van de Palestijnse president Machmoud Abbas. Het huidige onderzoek laat zien dat nu slechts 35 procent achter Fatach staat.
Toch is Abbas volgens deze enquête nog steeds de meest gewaardeerde Palestijnse persoonlijkheid. Zijn reputatie is echter wel afgenomen van 25 procent in april tot 23 procent in oktober. Winnaar is is daarentegen Hamas-leider Ismail Haniyeh. Zijn reputatie nam toe van 13 procent tot 17 procent.

Uit het onderzoek blijkt dat de meeste Palestijnen, namelijk 57 procent, menen dat Hamas de oorlog met Israël heeft gewonnen. Slechts acht procent vindt dat Israël de winnaar van het conflict is.

NAI.